O PROJEKTU

Glavna in edina naloga nacionalne pobude Pripelji srečo v službo je spodbujanje kolesarjenja na delo.

Do letošnjega leta smo spodbujali kolesarske trojke oz. kolesarjenje v službo v troje. V letošnjem letu na željo ciljne skupine uvajamo dodatno kategorijo in sicer spodbujamo tako kolesarjenje v skupinah po tri kot tudi posameznike. S tem omogočamo sodelovanje tudi tistim, ki se težje organizirajo v skupino ali na delo raje odkolesarijo sami.

Mednarodne raziskave kažejo, da kolesarjenje vpliva na povečan občutek sreče. Povečevalo naj bi delovno učinkovitost ter posledično izboljševalo odnose s sodelavci.
S tem zapisanim naj zato povabimo – Veselo na kolo!

Kolesarjenje je zanimiva alternativa prevozu z avtomobilom

Vsakodnevna pot v službo je, v nasprotju s pogosto gnečo na cesti in spremljajočo slabo voljo, lahko prijetna izkušnja. Dan lahko začnemo umirjeno, dobre volje in bolj srečni že na poti na delo. Nacionalni projekt Pripelji srečo v službo je namenjen promociji uporabe kolesa kot prevoznega sredstva za pot v službo. S projektom, ki se začne maja, želimo zaposlene spodbuditi k temu, da že pred službo naredijo nekaj dobrega za svoje razpoloženje, telesno pripravljenost, pa tudi za denarnico ter, ne nazadnje, za okolje.

Kolesarjenje osrečuje

Telesna aktivnost ima dokazane pozitivne učinke na splošno počutje ljudi. Kolesarjenje združuje obliko vadbe in prijazen način potovanja. Uporaba kolesa za pot v službo kolesarje zjutraj prebudi in napolni z energijo za ves dan, deluje protistresno, posamezniki pa so tako bolj zadovoljni, učinkoviti, srečni in samozavestni v primerjavi s sodelavci, ki se poslužujejo drugih načinov prevoza.

Kolo je vedno dobra ideja

Kolesarjenje je lahko zanimiva alternativa iz več razlogov: ne povzroča izpustov CO2, v mestnih središčih je izjemno časovno učinkovita rešitev, saj se lahko kolesarji izognejo prometnim zamaškom in jim ni potrebno iskati parkirnega prostora, hkrati prihranijo denar za gorivo in parkirni prostor ter se lahko pripeljejo neposredno do točke, kamor so se odpravili, ob tem pa z rednim gibanjem sproti skrbijo tudi za svoje zdravje.

Za kolesarje navijamo že sedmo leto

Nacionalna pobuda Pripelji srečo v službo je nadaljevanje projekta V troje, ki je pet let spodbujal uporabo kolesa v namene mobilnosti. V zadnjih letih so tako v okviru projekta kolesarji prevozili kar 595.532 kilometrov in tako opazno znižali količino izpusta CO2.
Naše skupno poslanstvo je, da beležimo prihranek izpustov CO2 v slovenskih mestih, ker ljudje za svojo dnevno pot na delovno mesto izberejo kolo namesto avtomobila, hkrati pa poudarjamo, da je takšna oblika mobilnosti tudi zdrava, ekonomična in prijetna.

Projektu V troje je leta 2011 izvedbeno okrilje ponudila Agencija za varnost prometa, v letu 2012 Urbanistični inštitut Republike Slovenije, od leta 2013 dalje pa je potekal v organizaciji društva Urbani premiki. Lansko leto je nacionalno pobudo Pripelji srečo v službo v izvedbeno okrilje prevzel Urbanistični inštitut Republike Slovenije.


Statistika dosedanjih akcij kolesarjenja V troje:

Leto Prekolesarjeni km Prihranek izpusta CO2 (162g/km) *
2010 67.542 10.941.804
2011 99.382 16.099.884
2012 44.899 7.273.638
2013 56.938 9.223.956
2014 88.678 14.365.836
2015 238.093 38.571.066
Skupaj: 595.532 96.476.184

*za izračun je uporabljena ocenjena vrednost 162g/km

Kolesarjenje v trojkah poteka v okviru akcije »V troje«, ki so jo začeli prostovoljci leta 2010 ter za njeno uspešno izvajanje kasneje ustanovili društvo Urbani premiki. Leta 2011 je izvedbeno okrilje ponudila Javna agencija RS za varnost prometa, od leta 2012 pa poteka v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije.

Od leta 2015 akcija poteka v organizaciji Urbanističnega inštituta Republike Slovenije pod okriljem evropskega projekta Bike2Work in pod sloganom »Pripelji srečo v službo«.

PARTNERJI IN PRIJATELJI

Organizator projekta:

Urbanistični inštitut Republike Slovenije

 

Pokrovitelji nagrad:

 

EU partnerji

 

Nacionalni partnerji

 

close

Organizator kampanje:

Urbanistični inštitut Republike Slovenije
Trnovski pristan 2, p.p. 4717, SI-1127 Ljubljana

Kampanja Pripelji srečo v službo poteka pod okriljem evropskega projekta Bike2Work. Več informacij o projektu je na voljo na www.bike2work-project.eu.

Splošne informacije o kampanji Pripelji srečo v službo:
info@pripeljisrecovsluzbo.si

Tehnična podpora:
Marko Lampret, marko@lampret.net