kako izboljšati spomin in koncentracijo

Biti skoncentriran na delovnem mestu ni več nekaj popolnoma samoumevnega, saj nas izzivi pestrega vsakdanjika hitro pripeljejo do tega, da kljub želji, da bi svoje delo opravili kar najbolje, tega ne zmoremo, saj nam po glavi roji tisoč in ena misel. Ker trenutno po spletu kroži veliko bolj in tudi manj uspešnih nasvetov za izboljšanje koncentracije, smo na tem mestu zbrali nekaj preverjenih načinov, ki vam bodo pomagali pri odgovoru na vprašanje, kako izboljšati spomin in koncentracijo na delovnem mestu.

Dobra psihofizična pripravljenost je prvi korak k boljšemu spominu in koncentraciji

Marsikdo se še ne zaveda, da so vse stvari in nepravilnosti, ki jih naše telo kaže navzven, odraz našega notranjega neravnovesja. Zato je prvi korak do boljšega spomina in koncentracije na delovnem mestu dobra psihofizična pripravljenost. Zmerna dnevna rekreacija bo vaše telo in možgane prepojila s prepotrebnim kisikom in vam dala nov zagon. Z gibanjem pa ne boste naredili usluge le vašemu telesu, temveč tudi umu, saj boste za nekaj časa lahko pozabili na vsakdanje skrbi in obveznosti in tako telesu zagotovili potreben odklop od stresnih situacij.

Glede na trenuten pretežno sedentaren način življenja, je za povprečnega odraslega priporočljivo 60 min zmerne aktivnosti na dan. S tem boste lažje izničili negativne učinke pretiranega sedenja, hkrati pa boste upoštevali načelo nasprotnosti. To načelo namreč pravi, da vas bo sprostila tista dejavnost, ki je nasprotna od dejavnosti, ki vas je utrudila.

Organizirajte si svoj dan

Med iskanjem načinov, kako izboljšati spomin in koncentracijo je zelo učinkovita dobra mera organizacije. Navadite se, da vse svoje obveznosti sproti vnašate v zato namenjen rokovnik ter na to sproti pregledovali, katere obveznosti vas čakajo naslednji dan. Tako se boste izognili dodatnemu stresu, saj vas ne bo več preganjal tihi glasek, kaj vse ste pozabili narediti, izboljšala pa se bo tudi vaša koncentracija, saj boste dobili občutek nadzora nad lastnim življenjem.

Tudi žvečenje pomaga

Kljub vsem preventivnim dejavnikom, pa še vedno pride dan, ko se nikakor ne morete zbrati. Hiter način za dvig koncentracije je žvečilni gumi. Tako boste odvečno energijo preusmerili v žvečenje, zato se boste lažje zbrali in posvetili delu. Marsikomu zelo pomaga tudi žoga za sedenje, katere glavni namen je enak kakor pri žvečenju – preusmerjanje energije.

Načinov, kako izboljšati spomin in koncentracijo je zelo veliko. Zavedati pa se morate, da je doseganje ravnovesja v telesu tek na dolge proge, ki je najbolj uspešen, če začnete spreminjati svoj življenjski slog. Različni instant pripravki res predstavljajo hitro rešitev, toda tako hitro kot učinkujejo, tako hitro tudi izginejo, za seboj pa pustijo še več nervoze in stresa.