športna prehrana

Zdrava prehrana je ključna za zdravje človeka. Hiter tempo življenja, preobremenjenost v službi, domači opravki, vse to nas sili, da si za prehranjevanje vzamemo premalo časa. In kar je še slabše, nič časa si ne vzamemo za pripravo zdravega obroka. Tukaj pride prav športna prehrana, s katero lahko telesu zagotovimo vnos kvalitetnih hranil, vzamemo jo lahko s seboj v službo in si tako zagotovimo zdrav in okusen obrok. Kvalitetna športna prehrana v Sloveniji je že nekaj časa dobro poznana vsem športnikom in rekreativcem, pa tudi vsem ostalim, ki se želijo zdravo prehranjevati.

Vsi vemo, da z nepravilno prehrano škodimo zdravju, le malo kdo pa se dovolj potrudi, da bi se pravilno prehranjeval. Dodatno pa nam našo lenobo podpihuje še delavni čas in vsakodnevni ritem življenja. Prehrana delavca je zelo pomembna, saj v službi preživimo tretjino življenja. Z nepravilnim prehranjevanjem, se najbolj srečujejo tisti, ki delajo v več izmenah. Ne samo, da velikokrat nimajo časa zaužiti pametnega obroka, ampak se jim, zaradi nestalnega urnika, podre dnevni bioritem, kar dolgoročno vodi v pojav nekaterih bolezni, kot je naprimer sladkorna bolezen. Pravilno prehranjevanje na delovnem mestu je prav tako pomembno, kot vsakodnevno prehranjevanje doma ali pa na počitnicah.

športna prehrana

Na splošno velja, da imamo v različnih življenjskih obdobjih, različne potrebe, glede na slog življenja. Nosečnica recimo potrebuje več vitaminov in mineralov, tako, da ji športna prehrana, ki vključuje veliko beljakovin, ne pride ravno prav, vsaj ne v tem obdobju. Da bo vaš naslednji korak k zdravemu prehranjevalnemu stilu lažji, vam podajamo nekaj smernic:

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva

Dan moramo začeti polni energije, zato se moramo za zajtrk dobro najesti, tako bomo tudi poskrbeli, da se ne bomo čez dan prenajedali. Tako, kot za vsak obrok, velja tudi za zajtrk, da naj bo sestavljen iz  ogljikovih hidratov, beljakovin, zdravih maščob, in vlaknin. Dobra izbira so ovseni kosmiči v grškem jogurtu z dodatkom sadja, naprimer banane ali pa jagodičevja. Pazimo le, da obrok ne vsebuje preveč sladkorja.

Malica v službi naj bo kvalitetna

Boljše, kot da se prehranjujemo v menzi, je to, da si malico prinesemo od doma. Strokovnjaki priporočajo, da si za cel teden napišete urnik, kaj bi jedli v službi za malico. Tako, bo obrok premišljeno splaniran in bo zato tudi kakovostnejši. Vsak dan, si večer prej pripravimo malico, ki naj bo polnovredna. Vsebuje naj veliko zelenjave ali sadja, zdrave maščobe in polnovredna žita. Pripravimo si lahko različne solate, namaze za polnovreden kruh, zdrave sendviče, sadne krožnike,… Če pa si kakšen dan v službi vseeno zaželimo malo druge kuhinje, si v menzi izberimo pravilno sestavljen obrok. K mesu, si namesto krompirja, dajmo riž, namesto cvrtega, raje izberimo pečeno na žaru, zraven pa ne pozabimo na veliko skledo solate. Za vnos dodatnih hranil, tudi na delovnem mestu, pa lahko poskrbi športna prehrana. Kljub temu, da imamo natrpan urnik, si moramo v službi vzeti čas, da obrok v miru pojemo.

Zmerno kosilo

Kosilo naj bo prav tako, kot ostali obroki, sestavljeno iz polnovrednih živil, kot so polnozrnate testenine, ajdova kaša, rjavi riž in druge. Vsebuje naj beljakovine, zdrave maščobe in vlaknine. Za sladico, pa si namesto torte izberite dva kosa poljubnega sadja. Velikost obroka naj bo zmerna.

športna prehrana

Lahka večerja

Za večerjo velja, da je količina obroka za polovico manjša, kot pri kosilu. Izbirajte živila, ki vam ne otežijo prebave, hkrati pa vas zazibajo v miren spanec. Zadnji obrok, naj bo dve do tri uri preden greste v posteljo.

Čez cel dan, se prehranjujte redno, pijte veliko vode, belo moko poskusite zamenjati s polnovrednimi živili, ki so bogati s hranili in vlakninami. Prevladujejo naj živila rastlinskega izvora, v vsakem obroku, pa naj bo na krožniku sadje ali zelenjava. Izogibajte se živilom živalskega izvora, čeprav vsebujejo veliko beljakovin, pa vsebujejo tudi veliko nezdrave maščobe. Beljakovine so pomembne za normalno delovanje telesa, najdete jih tudi v živilih rastlinskega izvora, vendar pa jih včasih samo z zdravo prehrano zaužijemo premalo, zato jih je smiselno dodajati. Še posebej se dodajanje beljakovin priporoča športnikom.

Športna prehrana

Prav tako, je za vsakega, ki se ukvarja s športom, bodisi rekreativno ali pa profesionalno, pomembno, kako se prehranjuje. Prehranjevanje naj bo zasnovano po načelih uravnotežene prehrane, upoštevati pa je treba, povečane potrebe po energiji vsakega posameznika, glede na športno dejavnost. Priporoča se, da športniki zaužijejo dovolj hranil s pravilno prehrano, vendar pa to velikokrat ni mogoče, zato je treba poseči po prehranskih dopolnilih.

Prava izbira prehranskih dopolnil lahko pomaga pri hitrejšemu napredku v športu, prav tako pa je pomembna tudi pri počitku. Športna prehrana THE Nutrition, je prava izbira, če želite telesu zagotoviti dovolj kvalitetnih hranil. Izbirate lahko med bogato ponudbo proteinskih napitkov, katerih naloga je, zagotoviti čimveč kvalitetnih beljakovin. Za hitrejšo regeneracijo in ohranjanje mišične mase, lahko posežete po aminokislinskih mešanicah. Za povrnitev energije, pa lahko izberete gainerje, oziroma beljakovinsko-hidratne napitke. Športna prehrana slovenskega proizvajalca THE nutrition, je kvalitetna izbira, če želite svojemu telesu zagotoviti dodaten vnos kvalitetnih hranil.