mangart

Slovenija je dežela, ki je bogata z naravnimi znamenitostmi, in zato ni čudno, da se vedno ob vprašanju kam na izlet v Sloveniji, pojavi dilema. Podali vam bomo nekaj predlogov kam se lahko s svojim kolektivom odpravite na izlet, saj kljub temu, da je tako rekoč vse na dosegu roke, našo majhno deželo še vedno premalo poznamo.

Navkljub svoji majhnosti, Slovenija nudi številne izletniške možnosti, za prav vse okuse. Za pohodnike in hribolazce je Slovenija pravi raj, saj lahko izbirate med nezahtevnimi pohodniškimi potmi, ki nas pripeljejo v čudovit gorski svet, lahko pa se podate na kar 352 dvatisočakov. Poleg veličastnih gora, naša dežela skriva ogromno jezer, rek in slapov, ki so priljubljene točke za izlet. Če še vedno ne vemo kam na izlet, se lahko odpravimo tudi na morje, kjer bomo na sicer skromnem koščku obale, lahko uživali ugodno morsko klimo. Podali vam bomo nekaj idej, da vam ne bo treba preveč razmišljati, ko se boste naslednjič spraševali kam na izlet po Sloveniji.

Mangart

Prva ideja je namenjena tistim, ki si želijo v dokaj kratkem času osvojiti 2679 metrov visok vrh. To je čudoviti Mangart, ki leži v Julijskih Alpah, na meji med Italijo in Slovenijo. Na vrh Mangarta vodita dve poti, ki se razlikujeta po svojih zahtevnosti, pri obeh pa je priporočljiva čelada in varovalni pas. Mangart vas bo nagradil s čudovitimi razgledi in idiličnim gorskim ambientom.

mangart

Slemenova Špica

Čudovit izlet, prav tako v Julijcih, je tudi vzpon na Slemenovo špico, ki je nezahteven, a vseeno čudovit. Slemenova špica se nahaja nad Vršičem, kjer je tudi izhodišče. Slemenova špica je super ideja, ko ne veste kam na izlet, predvsem v jesenskih dneh, ko vam bodo pot polepšali zlato-rumeno obarvani macesni.

slemenova špica

Jezero Jasna

V objemu Julijcev je še ena čudovita izletniška točka, ki je priljubljena skozi celo leto. To je jezero Jasna, ki se nahaja v bližini Kranjske Gore, ob cesti, ki vodi na Vršič. V Jasni boste poleti lahko uživali v vodi, v hladnejših mesecih pa se boste lahko sprehodili okrog jezera, in se sproščali v neokrnjeni naravi. Super ideja za enodnevni družinski izlet za družine z majhnimi otroci.

jezero jasna

Završnica

Za tiste, ki želite na izlet v manj turistične kraje, kjer ni toliko gneče, je obisk doline Završnice super izbira. Završnica se nahaja na Gorenjskem, v občini Žirovnica, in meji na občino Jesenice. Čudovita dolina, po kateri teče potok Završnica, ki je v spodnjem delu ustvaril čudovito jezero. V jezeru se žal ni dovoljeno kopati, a kljub temu, vam v Završnici ne do dolgčas, saj je tu izhodišče za ogromno okoliških vrhov, rekreacijski park, kolesarske poti, ogledate si lahko dva slapa, Titovo vas, in še kaj.

završnica

Soteska Vintgar

Prav tako na Gorenjskem, se skriva še en biser, ki je zelo priljubljen tudi med tujimi gosti. Soteska Vintgar je čudovita ideja za enodnevni izlet, ki ga združite z obiskov okoliških krajev. Nahaja se v neposredni bližini Bleda, in je primeren tudi za družine z majhnimi otroci. Poskrbeti je potrebno le za primerno obutev, in toplejša oblačila, saj je v soteski vedno hladneje.

Kamniška Bistrica

Ena izmed idej kam na izlet po Sloveniji, kjer lahko uživate v naravi in si v neposredni bližini ogledate več znamenitosti, je tudi Kamniška Bistrica. Izvir Kamniške Bistrice je zaradi lahke dostopnosti zelo priljubljen, saj se do njegove neposredne bližine lahko pripeljete z avtom. Sprehodite se lahko tudi po soteski Predaselj, skozi katero vodi prijetna gozdna pot. Obiščete lahko tudi slap Orglice, do katerega je približno 50 minut nezahtevne hoje.

kamniška bistrica

Menina Planina

Od vode pa v svet planin. Menina Planina je raj za pohodnike in kolesarje. Ker se lahko z avtom pripeljete do koče na Menini Planini, je to primeren izlet tudi za družine z manjšimi otroci. Lahkotni sprehodi po neskončnih travnikih, in piknik na odeji na lep sončen dan, so odlična izbira za izlet.

menina planina

Rakov Škocjan

Priljubljena izletniška točka, Rakov Škocjan, je kraška dolina, ki skriva mnogo zanimivosti. Navdušila bo tako tiste bolj aktivne, saj jo bodo lahko v celoti prehodili, kot tudi tiste, ki uživajo ob raziskovanju naravnih čudes. Rakov Škocjan skriva veliko kraških pojav, vidite lahko Veliki naravni most, Mali naravni most, zelo zanimive so tudi Zelške jame, kjer se nahaja znameniti kamniti most, Tkalce jame, presihajoče jezero, in še več. Prednost Rakovega Škocjana je tudi ta, da ni vstopnine, prav tako pa je brezplačno parkiranje.

Soteska Pekel

Če se sprašujete kam na izlet, na lepo sončno nedeljo, je ena izmed možnosti tudi Soteska Pekel pri Borovnici. Če boste v poletnem času dovolj zgodni, boste eni izmed redkih obiskovalcev, kar je še poseben čar. Predvsem zato, ker boste lahko posneli čudovite fotografije. Soteska Pekel je kljub svojemu imenu prav božanska, saj v njej lahko vidimo pet slapov. Po soteski vodi razgibana pot, ki je od drugega slapu naprej malce bolj zahtevna, oz. je potrebna večja previdnost. Pot na nekaterih delih vodi po strmih stopnicah in klinih z jeklenicami. Vsekakor je soteska Pekel vredna ogleda v vseh letnih časih, le poskrbeti je treba za topla oblačila, saj je v soteski zelo hladno.

soteska pekel

Štanjel

Preselimo se na Kras. Obisk kraške vasice Štanjel, bo pravi balzam za dušo, kjer se boste sprehodili skozi idilično grajsko naselje. V Štanjelu je obvezen ogled simbola naselja, Ferrarijevega vrta. Ferrarijev vrt je pogost fotografski motiv, predvsem v času ko cvetijo rože, in je paleta barv čudovita.

stanjel

Bela Krajina

Ko je vprašanje kam na izlet po Dolenjskem, je med najbolj privlačnimi obisk reke Kolpe. Bela krajina v zadnjih letih postaja vedno bolj priljubljena turistična destinacija, saj s svojo ponudbo in čudovito naravo privablja turiste iz vseh koncev sveta. Obisk Bele krajine v poletnem času boste lahko popestrili s kopanjem v najtoplejši slovenski reki. V ostalih mesecih pa je mogoče obiskati precej zanimivosti in izletniških točk. Ena izmed takih je tudi Mirna gora, ki se nahaja v bližini Semiča. Na Mirni Gori je lep planinski dom, v katerem je mogoče kaj pojesti in popiti, za njim pa stoji cerkev in cerkveni stolp, na katerega se lahko povzpnete in uživate v čudovitem razgledu. V bližini Mirne Gore se nahaja še ena točka, ki jo je vredno obiskati. To je razgledna točka Kozice, do katere se lahko skoraj do vrha pripeljete z avtomobilom. Na vrhu točke je klopca ter miza, kjer boste lahko imeli piknik, z vrha razgledne točke Kozice, pa boste imeli čudovit razgled na Belo krajino in kanjon reke Kolpe.

kolpa

Naša dežela je kljub majhnosti izredno raznolika in bogata z naravnimi znamenitostmi. Katero koli izmed možnosti kam na izlet v Sloveniji bomo izbrali, nam ne bo žal, pomembno je le, da čim več časa aktivno preživimo v naravi na svežem zraku.