Zračenje prostorov na delovnem mestu, bodisi, da delamo v pisarni ali od doma, je pomembno zaradi ohranjanja zdravja in varčevanja z energijo. Z zračenjem prostorov dosežemo zamenjavo zraka v prostoru, več kisika za dihanje in ker je zrak bolj čist, se hitreje ogreje, zmanjša pa se tudi vlaga ter se odpravijo nevarni prašni delci in plini. Zračenje prostorov naj bo pogosto, v času virusov vsaj enkrat na uro.

Zakaj je zračenje prostorov nujno?

Človek s svojim obstojem v zaprtem prostoru ustvarja slab zrak tako, da porablja kisik in izdihuje ogljikov dioksid. Z vonjem hitro zaznamo neprijeten smrad v prostoru, ki ga povzročajo pomanjkanje kisika in prašni delci, ki jih največ proizvede prav človek s svojo kožo.

Poleg tega se prašni delci naberejo od strojev, električne statike, radiatorjev, papirja in računalnikov, ki oddajajo električni smog. Ogljikovega monoksida in radona pa sploh ne zaznamo in sta nevarna plina za zdravje ljudi, še posebej so občutljivi otroci.

Zračenje prostorov je nujno, da zamenjamo zrak, ter odpravimo pogoje za nastanek visoke vlage, virusov in bakterij ter plesni. Človek se takoj počuti bolje, saj kisik preplavi možgane in že lahko zbrano delamo ter razmišljamo, drugače pa smo lahko zelo zaspani in utrujeni. Tako boste prihranili tudi za marsikatero kavico, ki ne bo več potrebna.

Kako zračimo prostore?

Ena od možnosti je odprtje okna, vrat ali obojega, kar ima nekaj slabih lastnosti. Naravno zračenje lahko hladi stene, tako izgubimo toploto, zato bo ogrevanje dražje.

Lahko se tudi prehladimo, če smo v takem prostoru. Zračiti moramo vsako uro, če je v prostoru več oseb in to bi morali početi tudi ponoči, kar ni izvedljivo ter je neracionalno.

Drug način je mehansko zračenje s prezračevalnimi sistemi, ki ves čas skrbijo za to, da je v prostoru dovolj svežega zraka, ki ga dovajajo od zunaj skozi cevi v stenah, hkrati pa odvajajo previsoko vlago, saj za zdravo bivanje v prostoru vlažnost ne sme presegati 50 %, vzdržljiva pa je nekje do 80 %.

Kako še poskrbimo za zdravo delovno okolje?

Zračenje prostorov ni edini ukrep, ki ga lahko izvedemo, da bomo vse leto zdravi. Eden pomembnejših ukrepov je tudi higiena na splošno, če je več ljudi v stavbi ali prostorih. Poskrbeti moramo, da so pogoji za nastanek bakterij in virusov odstranjeni zato bodimo pozorni na tipkovnice, računalniške miške, mize, pisala in stroje na gumbe, kljuke, straniščne školjke, pipe in skodelice ter drug pribor, pa na koše za smeti.

Nujno je pred in po uporabi razkužiti tipkovnice, miške, telefone, stikala, kljuke, površine miz in vse ostalo, česar se dotika več ljudi.

Pogosto perite roke. Razkužujte jih tako, da dlani nanesete razkužila po vsej površini in tudi po zgornjem delu rok. Najbolje je, da imate lasten prostor ali del mize in orodja. Na stranišču pa uporabljajte papirnate brisače za enkratno uporabo. Če imate opravka s predmeti, ki prihajajo izven delovnega prostora, nosite zaščitne rokavice.

Koše za smeti nabavite take, da se bodo odpirali z nogo. Poskrbite pa tudi, da bo zračenje prostorov mehansko s prezračevalnim sistemom, ki bo sproti in po potrebi dovajal svež zrak ter varoval vaše zdravje. Če vas je v prostoru več, pa ne pozabite nositi mask ali vsaj ohranjati medsebojno razdaljo.