Stres na delovnem mestu lahko preprečite še preden se sploh odločite za določeno podjetje, da boste postali del tima, tako da pogoje dela in ujemanje z ljudmi ter vrednotami prej preverite. Nekateri ljudje pa tima za stres sploh ne potrebujejo ampak si sami sebi povzročajo stres med delom, pa se tega niti ne zavedajo. Ste med njimi? Da imate stres na delovnem mestu, boste vedeli po tem, da ste preveč utrujeni, ko končate z delom, da vas boli glava, da vam misli ves čas uhajajo v delovno okolje ali da vas boli v želodcu, če pomislite na delo v službi neglede na lokacijo dela.

Stres je naravno, občasno, biološko in duševno stanje človeka. Ko se pojavi stresni dejavnik imenovan stresor, potem nanj odgovorimo, tako s telesom, kot duševno, čustveno in vedenjsko, pa naj bo stresor resnična grožnja ali samo grožnja v naših možganih. Človek pod stresom se počuti enako ogroženo, kot če bi srečal zver v gozdu. To začasno poruši naše notranje ravnovesje, vsa kri gre v mišice, ker se je telo pripravljeno bojevati ali zbežati. V trenutku se sprožijo hiter utrip srca, visok pritisk in hormoni. Ko nevarnost mine, se vse umiti, kaj pa, če se ne?

Kaj povzroča stres na delovnem mestu?

Stres je normalen pojav, ki ga človek potrebuje občasno, da se telo uravnovesi tudi, če ni neke nevarne situacije. Stres na delovnem mestu pa povzročajo časovni pritiski in hitenje, nekatere zahteve nadrejenih in sodelavcev, spor na delovnem mestu, duševne obremenitve, fizične obremenitve, poškodbe telesa, določene osebe, neprijetne novice, strah med sodelavci, spolno nasilje, fizično nasilje, diskriminacija, slabi delovni pogoji, določene situacije, visok hrup, visoka ali prenizka temperatura, prepih in podobno.

Vsako delovno okolje ima specifične in splošne značilnosti, ki povzročajo stres na delovnem mestu. Na primer železarna, kjer delavci delajo zelo težka fizična dela pri visokih temperaturah, je že tako okolje, ki je izjemno stresno. V nekaterih proizvodnjah so na primer preše tako glasne, da tudi slušalke ne pomagajo, kar povzroča velik stres, ki lahko povzroči tudi infarkt. Prodajalci po telefonu imajo tremo in strah pred prvo prodajo, neizkušeni ali neuspešni pa ves čas. V medijih je vseskozi časovna stiska. Novinarji in fotografi na terenu so velikokrat v nevarnosti.

Kateri so simptomi stresa?

Da je prisoten stres na delovnem mestu vemo po simptomih, ki se pojavijo pri nekaterih ljudeh občasno, pri drugih stalno, pri nekaterih pa skoraj nikoli. Na to vpliva več dejavnikov in sicer karakter človeka, vzgoja, pretekle izkušnje, pomanjkanje spanja, fizična in psihična kondicija.

Ko prepoznavamo simptome stresa, moramo pri tem izključiti druge dejavnike, kot so zdravila, ki povzročajo podobne simptome. Simptomi se pojavijo takoj po stresnem dogodku in trajajo lahko nekaj minut, ur, dni ali pa postanejo kronični.

Za stres je značilno, da se simptomi med seboj prepletajo in če se v nekem naključnem ali istem zaporedju ponavljajo, postane stres kroničen. Poznamo telesne simptome, duševne in čustvene ter vedenjske.

Stres na delovnem mestu povzroča telesne simptome, ki so: pomanjkanje energije in volje; utrujenost, ki nikakor ne mine; velika izčrpanost in brezvoljnost; nespečnost; hitro utripanje in bitje srca; dušenje v prsih in bolečine v pleksusu; glavoboli, ki jih spremlja povišana temperatura; stiskanje v želodcu, bolečine v križu ali v zgornjem delu hrbta; bolečine v mišicah in zateglost mišic; slabost ter omotica; prebavne težave; velik ali premajhen apetit.

Stres na delovnem mestu povzroča čustvene in duševne simptome, ki so: razdražljivost; težko se na kaj osredotočite; pozabljivost; ne morete razmišljati in se odločati; vse vam gre na živce; občutek prevelike obremenjenosti; zmanjšana sposobnost organizacije dela; pomanjkanje kreativnosti; občutek manjvrednosti; občutek nemoči.

Stres na delovnem mestu povzroča tudi vedenjske simptome ki so: drugačno komuniciranje; zaprtost v sebe, pretirano kritičen pristop; pomanjkanje volje in zanimanja; hlepenje po hrani in poživilih ter pomirjevalih; nezmožnost dokončanja nalog; površnost pri delu; občutek odrinjenosti; nezanimanje za sebe in zdravje.

Posledice stresa in kaj lahko storite sami?

Stalen stres na delovnem mestu povzročil kroničen stres, ki pa je lahko vzrok za infarkt, slabo delovanje presnove in trebušne slinavke, kar ima lahko za posledico tudi sladkorno oblezen ter črevesne in želodčne bolezni, holesterol, debelost, shiranost, stalne prehlade zaradi zmanjšanja imunosti, težave s spanjem in duševne bolezni.

Kako lahko odpravimo stres na delovnem mestu? Ključno pri odpravljanju vseh stresnih dejavnikov je, da imate dobro in razumevajoče vodstvo in medsebojne dobre odnose.

Če imate kakršen koli vpliv na nadrejene, sodelavce in vodstvo, takoj na primeren, miren in vljuden način izrazite svojo stisko in jih prosite za pomoč ter spremembe v okolju, ki niso v redu ter vam povzročajo stres. Ker je delodajalcem večinoma v interesu delati za blagor svojih zaposlenih, ki so njihovo bogastvo, prisluhnejo in ukrepajo na pravilen način. Samo povedati je potrebno.

Če to ni mogoče ali ni odziva, je naslednji korak, da se odpravite do splošnega zdravnika, ki vas bo napotil k specialistu, ki bo preučil vašo situacijo in odredil bolniško. Nadrejeni in vodstvo se bodo srečali z delovno inšpekcijo, saj bo sprožen postopek. V skrajni sili je seveda potrebno delovno mesto zamenjati ali pa tudi podjetje. S tem odpravite zunanje dejavnike stresa.

Stres na delovnem mestu boste odpravili tudi sami tako, da boste več spali, se zdravo prehranjevali in redno, pili kamilični čaj ali zeleni čaj, ki pomirjata, bili v temni sobi in se sproščali ter meditirali, poslušali lep glasbo, se sprehajali po naravi, telovadili in se gibali, ker šport še najbolj odpravlja stres in ga zelo priporočajo. Pomaga pogovor s terapevtom, psihologom ali kovčem, kar je vedno bolj v modi z razlogom, saj je učinkovito.