Iskanje zaposlitve je v današnjem času pravi mali projekt in ob misli na razgovor za službo se marsikomu zatresejo hlače. Že sam proces iskanja zaposlitve zna biti poln izzivov, a ko vam vendarle uspe dobiti povabilo na razgovor, vas čaka še pomembnejša naloga – čim uspešnejša predstavitev sebe izbranemu delodajalcu. Seveda ne morete vedeti točno, kaj vse vas bodo vprašali na razgovoru, obstaja pa nek osnovni nabor vprašanj. Zato se lahko na razgovor precej dobro pripravite, tudi s premišljeno izbranimi odgovori na razgovoru za službo. Če k temu dodate še dober prvi vtis, uspešno komunikacijo, delovnemu mestu primerno obleko in zunanji videz, ste na dobri poti, da bo delodajalec izbral prav vas.

Kaj delodajalci sploh iščejo v delavcu?

Večina delodajalcev na prvo mesto med kriteriji pri iskanju ustreznega kadra išče ljudi z dobrimi delovnimi navadami, zato naj vaši odgovori na razgovoru za službo vsebujejo konkretne primere, s katerimi boste prikazali, da ste pripravljeni poprijeti za delo. Seveda igrata pomembno vlogo tudi izobrazba in primerne delovne izkušnje, možnosti za zaposlitev pa si povečate s tem, da izkažete pristno zanimanje za delovno mesto, tudi če nimate zahtevane izobrazbe ali dovolj delovnih izkušenj.

Odgovori na razgovoru za službo, s katerimi izkažete svoje komunikacijske sposobnosti, so lahko velik plus, ko se delodajalec odloča, kateri kandidat bo dobil razpisano delovno mesto. Delodajalci iščejo delavce z željo po učenju, nadgrajevanju znanja, take, ki so samoiniciativni, fleksibilni in znajo učinkovito opraviti zastavljene naloge. Zato morajo biti vaši odgovori na razgovoru za službo jasni, jedrnati, po potrebi pa jih razložite s kratkimi dodatnimi pojasnili. Prednost imajo samostojni in dinamični kandidati, ki lahko podjetje obogatijo z novimi, svežimi idejami in rešitvami. Dodatno prednost predstavljajo tisti, ki znajo ohranjati poslovne skrivnosti ter izkažejo pripadnost in lojalnost podjetju. Če k temu dodate še svojo energijo in pozitivno naravnanost, vam bodo iskreni odgovori na razgovoru za službo vsekakor povečali možnost za pridobitev želene zaposlitve.

 

Katera so standardna vprašanja na razgovorih in kakšen je njihov namen?

Z razgovorom za službo želijo delodajalci na eni strani spoznati kandidate in oceniti, kako primerni bi bili za razpisano delovno mesto, na drugi strani pa jih popredalčkati za lažje končno odločanje. Vaši odgovori na razgovoru za službo morajo zato biti izvirni, kreativni in inovativni, saj boste le tako izstopali iz množice drugih kandidatov, ki se prav tako potegujejo za delovno mesto. Pričakujete lahko vprašanja iz različnih vsebinskih sklopov:

 

  • Vprašanja o šolanju in izobraževanju: npr. zakaj ste se odločili za izbrano fakulteto; kateri so bili vaši najljubši predmeti; povejte kaj in zakaj ste obravnavali v zaključni nalogi ipd.
  • Vprašanja o delovnih izkušnjah ter dodatnih znanjih: kakšni so vaši pretekli dosežki; kaj nam lahko poleg formalne izobrazbe še ponudite?
  • Vprašanja o vaši osebnosti: naštejte svojih 5 pozitivnih in/ali negativnih lastnosti; kakšna je vaša sanjska služba; kje se vidite čez 5 let; kakšni so vaši osebni in poklicni cilji?
  • Vprašanja o poznavanju podjetja in bodoči zaposlitvi: povejte; kaj veste o našem podjetju; zakaj menite, da ste najprimernejši kandidat za razpisano delovno mesto; kje ste slišali za razpis?

 

 

In kakšni so »pravilni« odgovori na razgovoru za službo?

Gotovo se ob pripravah na razgovor sprašujete, kaj odgovoriti, da bo delodajalcu vaš odgovor všeč in da si boste s tem povečali možnost, da izbere ravno vas. A pozabite na to – namesto da se obremenjujete s tem, kako biti delodajalcu čim bolj všeč, delajte na tem, da bodo vaši odgovori na razgovoru za službo verodostojni in predvsem konkretni. Motivacijo za izbrano delovno mesto boste najlažje dokazali s poznavanjem podjetja, njegovega načina dela in z izkazovanjem podobnih vrednot, kot jih zasleduje podjetje. Odgovori na razgovoru za službo naj vključujejo osebno noto in vaša prepričanja, iz česar bo delodajalec hitro razbral tudi vašo dolgoročno vizijo glede zaposlitve v podjetju.

Odgovori na razgovoru za službo naj bodo povezani z delom, ki bi ga opravljali, če vas izberejo za posamezno delovno mesto, saj boste s tem dokazali, da ste se resnično pripravljeni predati delu. Sledite svojemu občutku in ne pretiravajte z naštevanjem svojih dosežkov, saj na koncu največ štejeta pristnost in iskrenost. Odgovori na razgovoru za službo bodo bolj prepričljivi tudi, če v njih izpostavite, kakšne prednosti bo podjetje pridobilo, če se odloči za vas.

Vedite, da pravilnih odgovorov ni – v odgovorih poudarite tisto, kar resnično mislite, ne pa tega, kar verjamete, da delodajalec želi slišati. Če boste dobro pripravljeni, bo razgovor stekel sam od sebe in postavili boste dobre temelje, da za zaposlitev izberejo ravno vas.