stretch folija

Eden najboljših pakirnih materialov je stretch folija – raztegljiv plastičen film, izdelan iz linearnega polietilena nizke gostote. Stretch folija nastaja v postopku ekstrudiranja, po izdelavi pa jo navijejo na kartonske tulce. Stretch folijo sicer poznamo tudi pod drugimi dokaj pogosto zastopanimi imeni, kot je ovijalna, raztegljiva, povijalna, streč folija, strech, embalažna folija in podobno. Zaznamujejo jo lastnosti, kot so prilagodljivost materialu, odpornost in visoka kvaliteta. Vaši izdelki bodo tako dobro zaščiteni pred najrazličnejšimi zunanjimi vplivi.

Številne možnosti uporabe

Stretch folija se najpogosteje uporablja pri ovijanu palete. Na tak način se učinkovito pritrdi izdelke drug na drugega in na paleto. Tako zagotovo ostanejo na svojem mestu in so hkrati zaščiteni pred zunanjimi vplivi in nedovoljeni posegi.

Poleg zaščite blaga v skladišču, je stretch folija pogosto uporabljena pri prevozih med posameznimi proizvodnimi fazami, po skladišču ali med transportom iz kraja v kraj. Odvisno od namena uporabe, so vam na voljo različne širine, debeline in vrste tega učinkovitega pakirnega materiala.

Načeloma ločimo standardno, tehnično in prestretch folijo in pa vse njihove izpeljanke. Različne vrste stretch folije dobimo tako, da se med postopkom izdelave dodajo različne primesi in tako nastanejo: UV obstojna, prezračevana, antistatična raztegljiva folija, prosojno barvna ali neprosojno barvna (opaque) folija. Barvna folija pa je odlična rešitev za palete, ki jih je potrebno razlikovati od drugih palet v skladišču.

Izberite ustrezno stretch folijo

Da bo stretch folija kar najbolj služila svojemu namenu, morate izbrati tako, ki ustreza vašim potrebam pri pakiranju. Pred nakupom se je zato priporočljivo posvetovati tudi z izkušenim svetovalcem.

Zelo pomembno je, da najprej ovrednotite stroške pakiranja v vašem skladišču. Če tega ne storite, boste porabili tudi veliko večjo količino folije za pakiranje, ob tem pa izgubljali tudi na dobičku. Vsaka stretch folija ni primerna  za vsako aplikacijo, čeprav veliko uporabnikov dela prav to napako. Pakirni material tako ne služi več svojemu prvotnemu namenu, vi pa ne izkoristite njenega velikega potenciala.

Dejstvo je, da mora biti močna, fleksibilna in zanesljiva, še posebej, če se uporablja za zavijanje palet. Ovijanje palet v več plasti tega raztegljivega materiala je popolnoma nepotrebno in za podjetje predstavlja velik nesmiselen strošek. Nekatere raztegljive folije so za nekatere aplikacije boljše od drugih. Z izbiro pravega filma boste znatno zmanjšali odpadke in končne stroške pakiranja. Popolnoma napačno je mišljenje, da raztezanja filma določa, kako dobro bo paleta povita. V resnici lahko namreč preveč raztezanja zmanjša učinkovito paletizacijo.

Z ustrezno izbiro stretch folije boste v vašem podjetju dosegli maksimalno učinkovitost pakiranja in pomembno znižali stroške pakiranja. Zato izberite najboljšega ponudnika, ki vam bo znal kar najbolje svetovati in tako pomagati pri reševanju problema s pakiranjem palet in paketov. Pakirno raztegljivo folijo pa se lahko, z namenom personalizacije in prepoznavnosti vašega podjetja, tudi potiska z logotipom. Palete bodo tako še bolj opazne, hkrati pa bodo služile tudi kot odlična reklama.

V skladu z načeli ekonomične uporabe in zaščite okolja

Že res, da so za različne aplikacije potrebne različne vrste, debeline in širine stretch folije. A vse večja potreba po zaščiti okolja in težnja po čim manjši količini odpadkov proizvajalce žene v optimizacijo njene proizvodnje. Tako danes že izdelujejo čim tanjšo folijo, ki pa je hkrati tudi zelo odporna in vzdržljiva. Tanjša izvedba namreč med proizvodnjo porabi manj naftne smole. Kar se kaže v njeni nižji ceni, manjši okoljski obremenitvi, hkrati pa zavzame manj transportnega in skladiščnega prostora.

stretch folija 1

Vedno bolj priljubljena pa je tudi mnogoslojnost filma. Taka folija nudi odličen oprijem pri pakiranju in je izredno odporna proti trganju ali pretrganju. Uporabnik lahko na tak način znatno zniža stroške pakiranja, pri tem pa ne rabi skrbeti za varnost palet, paketa ali katere druge pošiljke.

Najbolj priljubljene izvedbe stretch folije

Zagotovo ena izmed bolj priljubljenih raztegljivih folij je tehnična streč folija ali folija nove generacije. Gre v bistvu za folijo, ki se lahko pohvali z mnogo več plastmi kot standardna stretch folija, kar poveča njeno trdnost. Opisani material se zelo trdno oprime tovora in je odporen na luknjanje in trganje. Zahvaljujoč tem odličnim funkcijam, lahko uporabniki preidejo na uporabo tanjšega filma. Tako tudi precej učinkovito zmanjšajo stroške, pri čemer pa kakovost pakiranje ne trpi. Ta folija je proizvedena s pomočjo nano tehnologije, zato popolnoma upravičeno trdimo, da gre za pakirni material prihodnosti.

Druga zelo široko zastopana vrsta pa je mini streč folija. Sem spadajo rolice manjše teže, ki so izjemno priročne za uporabo. Rolice so prilagodljive uporabnikovim potrebam, proizvajalec pa jih lahko naredi v skladu z željami posameznika. Individualno se lahko prilagodi širino rolice, dolžino navitja, barvo folije in pakiranje. Seveda pa so na voljo tudi standardne velikosti, ki so tudi vedno na zalogi.

Če želite svoje blago kar najbolj učinkovito zaščititi, potem boste potrebovali zares kakovosten pakirni material. Z odločitvijo za stretch folijo, boste odgnali vse skrbi, da bi bilo med shranjevanjem ali transportom vašega tovora karkoli narobe. Pomoč pri izbiri folije zato prepustite najboljšim, vi pa se lahko popolnoma brezskrbno posvetite vodenju svojega posla.