zaposlitev

Zaposlitev je danes lahko problem, ker so se od prve Covid19 krize situacije pri nas in v svetu močno spremenile. Danes in v prihodnje se iščejo drugačni poklici in veščine zaposlenih, kot so se še pred dvema letoma. Ni pomembno, koliko ste stari, če iščete prvo ali novo zaposlitev, boste ugotovili, da vas ne potrebujejo več ali pa nasprotno, da so vaša znanja bolj cenjena. 

Če se ozremo po podatkih Urada za statistiko v ZDA, lahko ugotovimo, po katerih poklicih bodo delodajalci bistveno bolj povpraševali sedaj in v prihodnje. Seveda to velja za ves svet, kajti globalizem je prinesel poenotenje gospodarstev in delovanje celotnega sistema, kot ga poznamo. Opaža pa se tudi že trend, da države sofinancirajo poklice prihodnosti bolj, kot tiste, ki jih družba več ne potrebuje. Če se odločate za poklic, ki ga boste opravljali v življenju ali pa ste ostali brez dela, premislite o spodnjih poklicih, za katere se da usposobiti in došolati neglede na vašo starost. 

zaposlitev

Kdo bo najlažje našel zaposlitev v prihodnje – top poklic?

Dejstvo je, da je prvi top poklic na vsem svetu, ki je najbolj iskan, je na področju razvijanja programske opreme. Torej, če ste razvijalec programske opreme, boste sedaj in v prihodnosti lahko našli odlično plačano zaposlitev skoraj povsod, v vseh podjetjih in tudi na vsem svetu. Tehnologija se tako bliskovito razvija, da so razvijalci programske opreme nujni za tehnološka in proizvodna podjetja, za podjetja, ki komunicirajo preko interneta in se tržijo tudi na ta način. Sama gospodarska situacija nas sili v to, da so podjetja vse bolj virtualna in da nastaja vedno več tehnoloških podjetij. Ta poklic lahko opravljate tako v podjetjih, kot tudi samostojno tako, da odprete lastno podjetje.

Drugi izjemno iskan poklic, kjer boste hitro našli zaposlitev, je strokovnjak za podporo glede uporabe računalnika. Čeprav se računalniki vedno več uporabljajo tako na delu, kot doma ali v šoli, je  veliko ljudi, ki imajo težave z delom na računalniku ali pa jo sama programska in strojna računalniška oprema zagode in takrat pride do izraza strokovnjak, ki to zna rešiti takoj.

Iskani so in bodo tudi poklici v zdravstvu

Zaposlitev lahko vedno dobijo tudi medicinske sestre, po katerih je povpraševanje vedno večje. Zadnji dve leti so morale oskrbeti veliko več ljudi, kot sicer in ta trend se iz leta v leto povečuje. Gledati je treba tudi na to, da se prebivalstvo v razvitem svetu močno stara, kar bo v prihodnje še bolj pospešilo potrebo po zdravstvenem osebju in oskrbovalcih starejših, tako v javnih zdravstvenih zavodih, kot v zasebnih. Sem vedno bolj lahko prištevamo tudi oskrbo na domu.

zaposlitev

4 zagotovljene zaposlitve prihodnosti

V prihodnosti so še štirje poklici, kjer se predvideva, da bo zaposlitev zagotovljena. Mehaniki raznih strojev spadajo mednje, kajti vedno več je proizvodnje usmerjene v avtomatsko delovanje, kjer stroji odigrajo ključno vlogo. Stroje pa je potrebno voditi, upravljati in tudi popravljati, ko se okvarijo. Ves čas pa stroji potrebujejo redno vzdrževanje. 

V to kategorijo zagotovo spadajo tudi električarji, saj je vse več naprav vezanih na delovanje elektrike, ker se nafta počasi opušča. Če ste ali boste postali električar, je za vas zaposlitev v podjetjih zagotovljena. Vedno več pa je električarjev, ki imajo svoje podjetje in opravljajo samostojen poklic. 

Vse bolj iskani so tudi finančniki, ki upravljajo s financami podjetij. Finančniki so iskani tudi v drugih branžah, saj mora prav vsaka organizacija, naj bo profitna ali neprofitna, javna ali zasebna, dobro znati voditi svoje tekoče in bodoče finance, če hoče na trgu preživeti. Ni dovolj samo zaslužiti denar, potrebno ga je tudi znati obdržati in oplemenititi ter razporediti, da podjetje ne zaide v finančne težave.

Poklic, ki pa je presenetil glede tega, da je po njem vedno večje povpraševanje, pa je vodja gradbišča. Zadnje čase se precej pospešeno gradi po vsem svetu, kar lahko opazimo tudi v naši okolici. Če imate izkušnje ali ste po poklicu vodja gradbišča, potem boste zagotovo dobili zaposlitev v podjetjih, ki se ukvarjajo gradnjo bodisi stavb ali pa cestišč, tunelov, nadvozov, infrastrukture in podobno.