Dermatolog pregled

Koža je največji organ v telesu, zato je dermatološki pregled pomemben del vsakega zdravniškega pregleda. Izvaja ga dermatolog pregled pa je treba opraviti ob vsakem obisku pacienta, ne glede na razlog obiska. Cilji dermatološkega pregleda so odkrivanje sprememb na koži, ki lahko kažejo na osnovno bolezen, ocena resnosti kožne bolezni in spremljanje odziva na zdravljenje. Prvi korak pri dermatološkem pregledu je pregled bolnikove kože od glave do pet. Morebitne spremembe, izpuščaje ali druge nepravilnosti mora poiskati dermatolog. Pregled pa poteka tako, da se posebno pozornost nameni predelom telesa, ki so običajno izpostavljeni soncu, kot so obraz, vrat in roke. Pregledovalec mora opaziti tudi morebitne spremembe na nohtih, laseh ali sluznicah.
Po začetnem pregledu se lahko opravi podrobnejši pregled vseh področij, ki so zaskrbljujoča. Izvede ga dermatolog, pregled pa lahko vključuje tudi biopsijo, pri kateri se odvzame majhen vzorec tkiva za nadaljnji pregled pod mikroskopom. Dermatolog lahko odredi tudi posebne preiskave, kot so krvni testi ali kožne kulture, da izključi druga stanja, ki bi lahko povzročila kožne spremembe. Zakon o varnosti in zdravju pri delu določa, da je delodajalec dolžan zagotoviti delavcem take zdravstvene preglede, ki ustrezajo tveganjem za varnost in zdravje pri delu. Delavec ima pravico do zdravstvenega pregleda, ki ustreza tveganjem za varnost in zdravje pri delu, ki ga opravlja.

Dermatolog pregled

Zakaj je potreben dermatološki pregled?

Dermatološki pregled je temeljita ocena kože, ki jo opravi dermatolog. Pregled se lahko uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje kožnih bolezni ter za ugotavljanje morebitnih zdravstvenih tveganj. Čeprav večina ljudi dermatologa obišče le, kadar ima določene težave, ima redni dermatološki pregled številne prednosti. Tukaj jih je le nekaj. Eden najpomembnejših razlogov za redne dermatološke preglede je zgodnje odkrivanje kožnega raka. Kožni rak je najpogostejša vrsta raka. Vendar je kožni rak, če je odkrit zgodaj, zelo dobro ozdravljiv. Zgodnje znake kožnega raka opazi dermatolog, pregled pa pomaga, da se zagotovi zdravljenje, preden stanje postane resno. Dermatologi zdravijo tudi pogosta kožna obolenja, kot so akne, ekcem in luskavica. Če imate katero koli od teh bolezni, lahko z rednimi dermatološkimi pregledi poskrbite za nadzor nad njimi in izboljšate kakovost svojega življenja.

Poleg zdravljenja obstoječih kožnih bolezni lahko dermatologi pomagajo tudi pri preprečevanju prihodnjih težav. Če imate na primer v družini kožnega raka, vam lahko dermatolog priporoči redne preglede znamenj ali presejalne preglede za zgodnje znake bolezni. Izvaja jih dermatolog, pregled pa z zgodnjim odkrivanjem težav omogoča, da se lahko izognete resnejšim zdravstvenim zapletom. Če v zadnjem času še niste obiskali dermatologa, ni boljšega časa kot zdaj, da se dogovorite za termin. Ne glede na to, ali vas skrbi morebitno tveganje za zdravje ali pa želite preprosto poskrbeti, da bo vaša koža videti čim bolje, je dermatološki pregled lahko koristen za vsakogar.

Pregled kožnih znamenj

Vsi vemo, da je kožni rak ena najnevarnejših in najbolj smrtonosnih vrst raka. Kožna znamenja so lahko zgodnji opozorilni znak kožnega raka, zato je tako pomembno, da jih čim prej pregleda dermatolog. Pregled je vtem primeru zelo pomemben. Toda kaj natančno morate videti pri pregledu kožnih znamenj? Tukaj je izčrpen vodnik, ki vam bo v pomoč. Predvsem je pomembno, da ste pozorni na morebitne spremembe kožnih znamenj. Če opazite, da so se pojavila nova znamenja ali če se je velikost, oblika ali barva obstoječih začela spreminjati, je čas, da obiščete zdravnika.

Pomembno je tudi opozoriti, da niso vsa kožna znamenja rakava. Dejansko je večina benignih (nerakavih). Kljub temu je pomembno, da jih pregleda dermatolog, pregled pa je pomemben, saj se iz znamenj lahko razvijejo nekateri kožni raki. Pri pregledu kožnih znamenj uporabljajte pravilo ABCDE: če skozi znamenje potegnete namišljeno črto in obe polovici nista simetrični, ga mora pregledati zdravnik. B pomeni meja – če ima znamenje raztrgane ali zabrisane meje, ga je treba pregledati. C pomeni barva – če je znamenje spremenilo barvo ali ima več kot eno barvo, ga je treba pregledati. D pomeni premer – če je znamenje večje od 6 mm (približno velikost radirke za svinčnik), ga je treba pregledati. E pomeni evolucija – če se znamenje kakor koli spreminja, ga je treba pregledati. Če na kožnih znamenjih opazite katero koli od teh sprememb, se čim prej naročite na pregled pri zdravniku. Zgodnje odkrivanje je ključnega pomena za premagovanje kožnega raka.

Odstranjevanje kožnih znamenj

Ker so znamenja lahko grda, mnogi iščejo načine za njihovo odstranitev. Če imate kožno znamenje, se morda sprašujete, kako ga odstraniti. Dermatologi ponujajo različne možnosti odstranjevanja kožnih znamenj, vključno z zamrzovanjem in rezanjem. Pri izbiri metode odstranjevanja kožnih znamenj bo dermatolog upošteval velikost in lokacijo kožnega znamenja ter vaše osebne želje. Zamrzovanje (krioterapija) je pogosta metoda za odstranjevanje majhnih kožnih znamenj. Postopek je hiter in običajno ne povzroča veliko nelagodja. Dermatolog bo na kožno znamenje nanesel tekoči dušik, ki zamrzne in uniči tkivo. Znamenje bo nato odpadlo v enem do dveh tednih. Za odstranjevanje majhnih do srednje velikih kožnih znamenj se lahko uporablja tudi rezanje (ekscizija). To pomeni, da se s skalpelom odrežete kožno znamenje. Pri večjih kožnih znamkah lahko dermatolog uporabi elektrokirurgijo ali lasersko operacijo. Elektrokirurgija z električnim tokom uniči tkivo. Pri laserski operaciji se za uničenje tkiva uporabi žarek svetlobe. Po katerem koli od teh postopkov lahko pride do bolečine, rdečine in otekline. Ti neželeni učinki naj bi izginili v nekaj dneh. Če imate kožno znamenje, se z dermatologom posvetujte o najboljšem načinu za njegovo odstranitev.