prenosniki

Jesen je obdobje, ko se prodaja računalnikov za osebno rabo še posebej poveča in začetek šolskega leta je običajno čas, ko postanejo prenosni računalniki za vsak dan želja nakupa vsakega šolarja.

Da so zaradi slabše zmogljivosti od namiznih računalnikov prenosniki slabša izbira, že dolgo ne velja več, saj se njihova zmogljivost iz leta v leto izboljšuje. Kako za svoj denar dobiti kar se da dober prenosnik, lahko postane prava znanost. Tudi proizvajalci tekmujejo med seboj kdo se bo bolj približal željam in potrebam kupcev, zato je izbira med izdelki, ki jih tržišče ponuja zelo zahtevna naloga za potrošnika.

Osnovne značilnosti prenosnikov

Prenosniki so lažji, prenosljivi osebni računalniki, katerih oblika ohišja spominja na odprto knjigo. Sestavljajo jih vse komponente kot jih imajo namizni računalniki in s katerimi ima uporabnik stalen stik: zaslon, tipkovnica, drsna ploščica ali touchpad. Imajo vgrajeno akumulatorsko baterijo, ki se jo polni s pomočjo adapterja in omogoča uporabo brez priklopa na električno omrežje. Od zmogljivosti baterije je odvisno, kako dolgo lahko uporabnik prenosnik uporablja.
Nekoč je za prenosnike veljalo, da so slabše kvalitete od namiznih računalnikov. Danes to vsekakor ne velja več.

prenosniki

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu prenosnika?

Kupci ob nakupu prenosnika največkrat spregledajo tiste značilnosti, ki so najbolj vidne oziroma otipljive.
Najpomembnejša značilnost prenosnikov je ta, da jih je mogoče uporabljati kjerkoli, saj nam to dopušča sodobna tehnologija. Prenosniki potujejo z nami vsak dan v službo, s seboj jih vzamemo na potovanje in na dopust, zato bi morali biti najprej pozorni na njihovo težo. Tanek in lahek prenosnik je lažje prenašati naokoli. Ultra lahke in tanke prenosnike povečini uporabljajo osebe, ki so veliko na terenu.

Teža prenosnikov je odvisna od velikosti zaslona, ki pogojuje fizično velikost prenosnika in je njegova največja prvina. Velikost zaslona določa diagonala. Običajnim 14- ali 15-palčnim zaslonom se zadnja leta pridružujejo tako manjši kot večji zasloni. Velika večina proizvajalcev se je prilagodila povpraševanju in v svoj prodajni program uvrstila 17-palčne modele. Večji kot je zaslon, težji so prenosniki in bolj se oddaljujejo od svojega osnovnega namena biti lahko prenosljivi.

Preko tipkovnice komuniciramo s prenosnikom in vanj vnašamo podatke. V kolikor za naše delo uporabljamo urejevalnik besedil, ki zahteva veliko tipkanja, potem je tipkovnica zelo pomemben del prenosnika. Pozorni moramo biti predvsem na postavitev tipk in slovenskih črk. V kolikor se po nakupu pojavijo težave s tipkovnico, lahko na prenosnik priključimo običajno klasično ali zložljivo tipkovnico in s tem rešimo problem.

Veliko uporabnikov zmoti odsotnost klasične miške, saj so prenosniki opremljeni z drsno ploščico, na katero se nekateri hitro privadijo, drugi pa nikoli. Tudi to težavo lahko rešimo z izbiro dodatne žične ali brezžične miške.

Sledijo manj otipljive lastnosti prenosnikov, ki predstavljajo njihovo drobovje.
Hitrost diska narekuje hitrost prenosnika. Za zanesljivo delovanje in manjšo porabo energije zadošča hitrost 4500 obratov na minuto. Hitrejši diski so glasnejši, oddajajo večjo količino toplote in so večji potrošniki energije.
Razvoj procesorjev se je prilagodil potrebam prenosnikov. Postali so zmogljivejši in varčnejši pri porabi energije. Večino prenosnikov poganjajo dvojedrni procesorji, večje modele pa štirijedrni. Izbira primernega procesorja odloča o možnostih nadgradnje.

Sestavni del prenosnikov je baterija, s pomočjo katere lahko delamo tudi takrat, ko električnega omrežja nimamo na dosegu rok. Sodobni prenosniki imajo baterije, ki zmorejo delati 4 do 5 ur. Ultra varčne platforme tudi dvakrat dlje. Življenjsko dobo baterije, ki je ena dražjih komponent prenosnikov, lahko z nekaterimi preprostimi prijemi podaljšamo. V kolikor prenosnik uporabljamo pretežno v pisarni, jo izklopimo. Tako preprečimo odvečno gretje baterije, s katerim krajšamo njeno življenjsko dobo. Igranje igric, urejanje video posnetkov in številne druge aktivnosti baterijo hitro praznijo. Optimalno zmogljivost baterije izoblikujemo tako, da jo na začetku uporabe pred vnovično polnitvijo večkrat poponoma izpraznimo.

Alternativna ponudba zadnjih let so rabljeni in obnovljeni prenosniki

Koronavirusni čas je v proizvodnjo in dobavo prenosnikov vnesel številne težave. Največja težava je pomanjkanje sestavnih delov in surovin, s katerimi se srečujejo proizvajalci, zato je ponudba končnih izdelkov okrnjena.

Na tržišču se tako v večji meri pojavljajo rabljeni in obnovljeni prenosniki. Rabljeni prenosniki so tisti, ki jih prodajalec odkupi v večji količini in jih ponastavi, zamenja baterijo ter takšne vrne nazaj na prodajne police. Pri obnovljenih gre za podoben proces, le da ga izvaja proizvajalec sam, s tem da naredi ponovno namestitev ter pregled sistema, opravi morebitne popravke ali zamenja sestavni del prenosnikov.
Obnovljeni prenosniki imajo vsekakor dobro nadzorovano kakovost in tudi cenovno so dostopnejši.

Kateri prenosniki so najprimernejši za osnovnošolce?

Šolarja, ki bi bil računalniško nepismen, si ne znamo več predstavljati. Vsekakor pa vsak osnovnošolec ne potrebuje najsodobnejšega ali najdražjega prenosnika. Povprečnemu učencu zadostuje prenosnik, ki je toliko zmogljiv, da lahko v njem istočasno delujejo Office, brskalnik in antivirusni program.

Ob nakupu posvetimo pozornost ločljivosti in velikosti zaslona, kar posledično pomeni tudi ustrezno težo prenosnika. Zadostuje zaslon diagonale 15,6˝ z ločljivostjo Full HD 1920×1080. Sledi izbira velikosti trdega diska, ki je odvisna od tega koliko fotografij, videoposnetkov in programov bo otrok nalagal in uporabljal pri svojem delu. Največkrat zadostuje SSD disk s 256GB, za zahtevnejše pa SSD disk s 512GB.

Nakup prenosnika naj bo usklajen s starostjo otroka, njegovim računalniškim znanjem in potrebami izobraževalnega procesa, v katerega je vključen.
Računalniško znanje, ki ga bo otrok usvojil danes, je naložba za prihodnost in pri tem pomagamo tudi starši s pravilno izbiro prenosnika.