Električno kolo

Električno kolo je zadnja leta pravi hit za vožnjo po mestu in tudi za v šolo ter v službo. Uporabniki ga kupijo zaradi treh bistvenih prednosti pred avtomobilom. Najprej je električno kolo bistveno cenejše na večih področjih od avta. Hkrati vam ni treba skrbeti za parkiranje. Druga prednost je, da ste z njim po mestu bistvo hitrejši in bolj mobilni ter vam pomaga premagovati velike razdalje brez napora ter potenja. Tretja res kakovostna prednost pa je, da se gibljete z lastno močjo po svežem zraku in hkrati še telovadite vsak dan. Te prednosti so še pred nami zaznali v velikih evropskih mestih, kjer so se električna kolesa razširila kot blisk, kar se je preselilo k nam.

Električno kolo je bistveno cenejše od avtomobila

Ko kupujete električno kolo ali pa predelate svoje običajno kolo v električnega, se cene ne morejo primerjati z avtomobilom. Seveda, če govorimo o klasičnem mestnem električnem kolesu ali o hibridnem e-kolesu, ki je mešanica cestnega in mestnega kolesa. Za klasično mestno električno kolo boste odšteli med tisoč in nekaj tisoč evri, odvisno je, kakšnega si želite s kakšno opremo. Cena je največ odvisna od velikosti baterije, moči motorja, kvalitete in materiala okvirja ter od dodatne opreme.

Vsekakor pa se prihranek tukaj ne konča. Električno kolo vam namreč ni potrebno vsako leto peljati na servis, pa na tehnični pregled in ga registrirati kot motor ali avto. Če imate avto, dobro veste, kakšen velik strošek je to, če pa ga nimate, imate vse podatke o tem na internetu.

Naslednji strošek, ki pri električnem kolesu odpade, je parkirnina. Tudi ta ni zanemarljiva, če parkirate v parkirne hiše ali bolj proti centru mesta. Redko imajo podjetja lastne brezplačne parkirne prostore. Za avtomobil je potrebno imeti garažo ali nadstrešek, kar vam vzame dosti prostora in tudi ni poceni. Mestno električno kolo pa enostavno lahko pospravite v klet, kolesarnico ali na kakšno drugo mesto, ker je kolo majhno in ne zavzame veliko prostora.

Hitreje po mestu brez potenja

Mestno in cestno električno kolo sta opremljena za vožnjo po urbanih naseljih, zato z njima ne  boste imeli težav v prometu. Promet je v urbanih naseljih vedno bolj gost. Ob konicah se vse zatakne, ker je preveč avtomobilov in so ceste še vedno enako široke, kot pred 50 leti, ko ni bilo toliko pločevine na cesti.

Danes ima skoraj vsaka družina dva ali več avtomobilov. Če imate avtomobil in se vozite po mestih veste, kaj pomeni, ko se zataknete v gneči, ali čakate na delavce, ki delajo na cesti, ali pa da odstranijo posledice prometne nesreče. Kolikokrat ste že zaradi tega zamudili, pa čeprav greste od doma vedno bolj zgoraj?

Električno kolo vas bo vsega tega odrešilo. Z njim lahko premagujete velike razdalje, ker vam pomaga pri pedaliranju. Motor se samodejno vklopi tako, kot je nastavljeno, pri določeni hitrosti in pri naporu v klance. Zaradi tega, ker dejansko vožnja za vas ni naporna, se ne boste spotili, zato se v službo ali v šolo lahko vozite v modernih in najboljših oblačilih ne da bi se karkoli poznalo na njih. Tisti, ki čakajo v vrsti v avtomobilih pa se bodo spotili kot v savni, ko je zelo vroče, razen če navijejo klimo do konca, kar pa spet lahko povzroči, da se prehladijo in se slabo počutijo. Zaradi tega so tudi v službi bolj živčni in manj storilni.

Skrb za vaše zdravje in dobro počutje

Dandanes imamo toliko dela in toliko opravil, da nimamo več časa za sebe. Mnogi ne gredo niti na sprehod, kaj šele, da bi telovadili, tekli ali se kako drugače rekreirali za lastno zdravje. Zato je električno kolo resnično zdrava izbira, ker vam omogoča na poti do službe in nazaj, da se rekreirate. Kolo boste poganjali z lastno močjo, ko se utrudite pa vam pomaga motor, kot tudi za premagovanje klancev. Nenadoma boste imeli boljšo prebavo in lepšo postavo.

Tako postane električno kolo vaš osebni trener, ki vam še prihrani čas, ker trenirate dejansko na poti v službo in nazaj. Pa še hitreje boste prispeli, kot če bi šli z avtomobilom. Vozili se boste na svežem zraku in ga vdihovali s polnimi pljuči, česar v avtu res ne morete. Nikoli vam ne bo vroče. Zaradi gibanja pa vas tudi ne bo zeblo. Če se dobro oblečete, lahko električno kolo uporabljate tudi pozimi, kar počne vse več ljudi, ker zime zadnje čase niso več tako ostre, kot so bile nekoč. Dostikrat so tudi brez padavin.

Dejansko boste na ta način prihranili tudi za fitnes in rekreacijo ter mimogrede poskrbeli za pravo telesno težo ter vitko linijo. Ker bodo vaša pljuča in možgani polni kisika, boste vedno dobre volje, super storilni in vas nikoli ne bo bolela glava. Tudi odporni boste bolj, kot prej.

Zdaj veste, zakaj se toliko ljudi odloča prav za uporabo električnega kolesa, ki ima številne prednosti pred drugimi prevoznimi sredstvi, tudi pred javnimi, kjer je dosti virusov in bacilov ter slab zrak. Z električnim kolesom pa boste lahko odšli tudi v trgovino ali pa na izlet.