Varčevanje

Varčevanje je pomembna tema, ki se je marsikdo izogiba, mogla pa bi biti med pomembnejšimi prioritetami v življenju. Varčevati namreč ne pomeni, da bi se človek mogel odpovedati ogromno stvarem, ampak da si naredi plan, kako bo svoj dohodek najbolje razporedil čez mesec. In čeprav varčevati pomeni tudi otrokovo zbiranje drobiža, se odrasli raje odločijo za sklenitev varčevanja, kjer se njihov denar na varnem nalaga, da bodo na stara leta lažje in boljše živeli.

Kakšne vrste varčevanja obstajajo?

Vsak sanja o mirni in brezskrbni upokojitvi, pa na žalost današnje in pokojnine v prihodnosti skoraj niso dovolj za normalno življenje. Čez vsa aktivna leta ljudje dobivajo neko plačo in ko se po dolgi delovni dobi upokojijo, doživijo šok. V večini primerov pokojnine namreč niso niti približek plači, kakršne so jo vajeni in življenjski stil se mora močno spremeniti. Temu se na srečo lahko izognete. Varčevanje v aktivnih letih vam omogoča, da si po upokojitvi s temi zneski močno izboljšate življenje.

Za Dodatno pokojninsko zavarovanje se lahko odločijo vsi, ki že vplačujejo dodatek za pokojninsko zavarovanje. Glavni namen Dodatnega pokojninskega zavarovanja je ta, da poleg navadne pokojnine prejmete še dodatno. Ne glede na leta in delovno dobo, se lahko brez problema vključite v to varčevanje, ki je lahko individualno ali pa kolektivno. To pomeni, da lahko sami plačujete za dodatno pokojninsko zavarovanje, lahko pa glede na zaposlitveno pogodbo to za vas stori delodajalec. Varčevanje na tak način ima tudi to prednost, da se vam vplačila štejejo kot davčna olajšava.

Verjetno ste že slišali za različne sklade v katere lahko vlagate, da kasneje lažje živite. Pri teh je tako, da so lahko glede na vplačan znesek sčasoma izjemno donosni. Res pa je, da sem spada tudi nekaj tveganja, saj velja dejstvo, da so donosi z večjim tveganjem večji, z manjšim tveganjem pa so tudi donosi manjši. Se pa definitivno lahko na dolgi rok vaši prihranki močno povečajo in lahko jih med drugim uporabite tudi potem, ko se upokojite.

Pri ostalih različnih varčevanjih je sam namen varčevanja odvisen od želje posameznika. Varčujete lahko v bistvu za vse, za svoje otroke, hišo, avto, počitnice ali pa za samo pokojnino. Do svojih prihrankov lahko dostopate že po pol leta, lahko pa se odločite za varčevanje, kjer boste varčevali več let. Prednost večletnega varčevanja, razen tega, da boste po določenem času prejeli privarčevani znesek je ta, da izplačilo po 10 letih ni obdavčeno.

Kako začeti varčevati

Glede na vaše potrebe se lahko odločite za več vrst varčevanja. Najbolj pomembno je, da zneska, ki ga vsak mesec dajete na stran ne boste pogrešali. Glede na vaš mesečni dohodek, lahko tudi izračunate, koliko je priporočljivo vsak mesec vplačevati. Pri nekaterih ljudeh bo zato znesek višji, pri nekaterih pa nižji, zato se morate glede na svoje prihodke in ostale obveznosti odločiti, kolikšen bo tak znesek, brez katerega lahko vseeno preživite čez mesec. Ko sklenete varčevanje, se zavežete, da boste vsak mesec vplačevali določen znesek. Vsak svetovalec za finance vam bo predlagal, da morate pri svojem dohodku že v naprej določiti, koliko boste porabili za hrano, račune, počitnice itd. Tako kot morate s tem dohodkom pokriti vse tekoče stroške, je ključnega pomena, da si od dohodka določite znesek ali pa odstotek, ki ga boste namenili varčevanju. Ta znesek potem že v začetku meseca vplačate za varčevanje in ga posledično sploh ne pogrešate, ker veste, da ga boste dobili nazaj v prihodnosti. Veliko ljudi namreč zmotno misli, da bodo denar privarčevali, če bodo na koncu meseca tisti denar, ki jim bo ostal namenili za varčevanje. Ampak velikokrat se zgodi, da do konca meseca vse porabijo in za varčevanje ne ostane nič. Tudi tisti ljudje, ki odlašajo z varčevanjem delajo sebi škodo. Tu je namreč zelo pomembno, da se z varčevanjem začne čimprej. Čas je namreč izrednega pomena, ker prej ko boste začeli varčevati, več boste privarčevali.