Diplomirani ekonomist

Diplomirani ekonomist je poklic, ki vam bo pomagal do dobre zaposlitve in še do tega, da boste dobro upravljali zasebne in družinske finance. Zaradi izobraževanja boste razumeli delovanje ekonomije, denarja, investicij in vodenja financ podjetja. Če želite biti finančno uspešni in prilagodljivi na krizne spremembe, potem postanite diplomirani ekonomist. Ta poklic je zelo iskan v vsakem podjetju, kajti dobrih ekonomistov ni veliko. Zato tudi skrbno izberite šolo, ki vam bo dala dosti praktičnih primerov in rešitev za delo v organizacijah. Odprete pa lahko tudi svoje podjetje.

Kakšne lastnosti mora imeti diplomirani ekonomist?

Ko postanete diplomirani ekonomist, še niste dober ekonomist. Daleč od tega. Lahko znate vse na pamet in ste bili sijajen študent, vendar se morate preskusiti še v praksi. Sicer vam je nekaj vpogleda v to delo dala praksa v času šolanja, je pa premalo. Pa si poglejmo, kako lahko po končanem študiju postanete dober ekonomist, za katerega se bodo tepli.

Prva stopnja: pripravnik

Ko postanete diplomirani ekonomist in se zaposlite, vas bodo dali na pripravniško delovno mesto za uvajanje. Delali boste veliko različnih stvari in spoznavali podjetje v celoti, kar je nujno za razumevanje delovanja in namena podjetja. Spoznati se morate tudi s cilji podjetja.

Druga stopnja: računovodska in lažja dela

Na drugi stopnji, ko se boste spoznali s podjetjem, se boste preizkusili v računovodstvu, ki je še najlažje od vsega, saj gre zgolj za računanje in poznavanje zakonov, vendar je to nujno znanje za dobrega ekonomista. Računovodstvo morate obvladati. Če se le da, tudi davke. Učili se boste od izkušenih in uspešnih, to je vaš čas rasti. Sodelovali boste v timu in spoznavali posamezne sklope ekonomije znotraj in zunaj podjetja.

Tretja stopnja: vodja oddelka

V tem koraku bo minilo že nekaj let, ko ste postali diplomirani ekonomist. Če boste učljivi in boste pokazali določene rezultate, boste lahko postali vodja oddelka za finance v podjetju. Kot vodja se boste morali dodatno izobraziti, ker to ni lahko delo. Dobri vodje so redki po naravi, večinoma se priučijo.

Peta stopnja: pomočnik direktorja

Večina ekonomistov ima tudi težnjo po še večjem napredku, da postanostjo pomočniki direktorja. To je stopnja, ki je izjemno zahtevna in terja veliko izkušenj ter znanja. Če je direktor družbe, v kateri boste zaposleni, res dober in družba napreduje, se boste od njega lahko naučili zelo veliko. Kot pomočnik in kasneje namestnik direktorja, boste morali obvladovati posle in finance enako kot direktor sam. Če boste želeli, se lahko še formalno izobražujete v tej smeri, če pa ste dobri, pa vas nihče ne bo vprašal po izobrazbi, ampak lep po rezultatih.

Šesta stopnja: direktor

Zdaj je res že daleč od tistega leta, ko ste postali diplomirani ekonomist in imate resnično veliko izkušenj za seboj. Veliko je bilo padcev, neuspelih podvigov in dosti tudi uspehov. Eni brez drugega ne morejo obstajati. Na neuspehih se učimo. Če boste želeli, ko obvladate finance in vodenje podjetja, lahko kandidirate za direktorja. Ko ste enkrat direktor uspešnega podjetja, greste lahko kamorkoli in vodite podjetje.

Sedma stopnja: direktor lastnega podjetja

Ni nujno, da ste diplomirani ekonomist, če želite imeti svoje podjetje. Je pa to velika prednost. Tudi je velika prednost, da prej pridobite izkušnje od uspešnih ekonomistov in vodij, da se ne boste preveč lovili z lastnim podjetjem, ker to ni prav lahka naloga. Večina podjetnikov zato večkrat propade in bankrotira. Če pa imate izkušnje in ste še teoretično podprti kot diplomirani ekonomist, boste veliko hitreje uspeli z lastnim podjetjem, kot bi sicer.

Pa še nasvet za vse nadobudne mlade ekonomiste ali tiste, ki boste to šele postali. Ko boste delali s podjetjem med prakso, se pravi med izobraževanjem, poiščite tako podjetje, ki vam bo dalo res tisto, kar so vaši življenjski cilji in tam začnite delali že kot študent. Če boste tam pridobili štipendijo, je še toliko bolje, vam za zaposlitev ni treba skrbeti. Če ste dobri, vas bodo v vsakem primeru hoteli imeti ob sebi.

Ko boste zaposleni, pa že zbirajte denar za svoje podjetje in ga vlagajte tako, da ga boste modro obrnili ter zaslužili pasivne prihodke. To dobri ekonomisti znajo. Bodite med njimi.