Jutranji tek

Pregovor, da se po jutru dan pozna, še kako drži. Zato je pomembno, da si ustvarimo jutranjo rutino, ki nas bo z motivacijo in optimizmom popeljala v nov delovni dan. Ena izmed odličnih vadb za boljši začetek dneva je tudi jutranji tek.

Jutranji tek prebudi telo in duha

Tek navsezgodaj zjutraj prinaša polno tako fizioloških kot psiholoških učinkov na naše telo. Med jutranjim tekom se bo naše telo dodobra prekrvavilo in napolnilo s kisikom, zaradi česar bomo nov dan začeli bolj spočiti in dobre volje. Poleg tega med jutranjim tekom pospešite metabolizem in porabo kalorij, kar je zlasti v primeru, da želite izgubiti kak kilogram, zelo spodbudna informacija.

Skrbi za naše zdravje in dobro počutje na dolgi rok

Čeprav je splošno znano, da tek ni edina učinkovita vadbe, je jutranji tek vsekakor vadba, ki skrbi za naše zdravje na dolgi rok. V prvi vrsti izboljša naš dnevni ritem in pripomore k organiziranosti. Poleg tega med tekom krepimo mišice, ki nam med dolgotrajnim sedenjem počasi slabijo. Nenazadnje pa vsakodnevno gibanje na svežem zraku dviguje našo odpornost, zaradi česar bomo zlasti v času sezonskih grip in prehladov veliko bolj odporni. Če pa pride do tega, da vseeno zbolimo, bomo kratkotrajno bolezen lažje prestali, saj bo naše telo v dobri telesni kondiciji in se bo lažje borilo proti različnim virusom in bakterijam.

jutranji tek moč

Učinkovit jutranji tek zahteva dobro pripravo

Kljub vsem pozitivnim učinkom jutranjega teka, pa je le-ta za marsikoga prava nočna mora, saj zjutraj težko vstane in zapusti objem tople postelje. Toda dokazano je, da jutranji tek pomembno prispeva k oblikovanju urejene dnevne rutine, posledica česar je večja delovna uspešnost in produktivnost. Če si boste zjutraj vzeli nekaj časa zase in odtekli en krog, boste na delovno mesto prišli spočiti in polni energije in ne opremljeni z galonami kave in slabe volje.

Če želite tek vključiti v svojo jutranjo rutino, boste za to potrebovali kar nekaj priprave. Priporočljivo je, da si opremo za tek pripravite že večer pred tekom, saj se tako izognete iskanju superg in nogavic v stanju polspanja, ki vas hitro lahko privede nazaj v posteljo. Poleg tega si ne dovolite prestavljati budilke in prenašati teka na naslednji dan. Vzemite si tek zjutraj kot obvezno nalogo, ki jo morate opraviti v tistem dnevu in ne kot izbirno dejavnost, ki jo boste opravili, če se vam bo slučajno dalo. Ne Verjemite, prvi koraki bodo težki, a ko bo tek v jutranjih urah v objemu čudovite narave postal vaša rutina, začetnih naporov ne boste obžalovali.

Jutranji tek pa ni edina učinkovita vadba za začetek dneva

Če pa ste pri sebi že ugotovili, da res niste človek za tek, upanje, da tudi vi začnete dan z dobro voljo in optimizmom še ni izgubljeno. Danes je ponudba različnih organiziranih in neorganiziranih dejavnosti za boljši začetek dneva tako široka, da boste zagotovo našli nekaj zase. Zelo priljubljeni sta zlasti joga in aerobika, na spletu pa lahko najdete še številne druge posnetke različnih vadb.

Izgovora, da ne boste našli nekaj zase, torej ni. Zato že jutri naredite nekaj dobrega za svoje počutje in zdravje in spremenite svojo jutranjo rutino.