Znan rek pravi, da pametni pišejo. Verjetno ta rek še nikoli ni bil tako resničen, kot je dandanes, ko si je zaradi velikega števila obveznosti praktično nemogoče zapomniti, katere naloge in obveznosti te čakajo v prihajajočem dnevu, tednu in mesecu. Zato je rokovnik v tem hitrem vsakodnevnem tempu nepogrešljiv pripomoček pri boju z vsakodnevnimi nalogami.

Zakaj je dobro imeti rokovnik?

Rokovnik je eden izmed najbolj praktičnih pripomočkov, ki vam pomaga pri vsakodnevnem razporejanju obveznosti. Če ga vestno izpolnjujete, si lažje oblikujete dnevno »to-do listo« in bolj smiselno razporedite obveznosti. Dejstvo je, da naloge, ki jih morate opraviti, same od sebe ne bodo izginile, nepravilno razporejen čas pa bo hitro minil in kar naenkrat se boste znašli pred goro neopravljenih obveznosti in premalo časa, da bi lahko vse opravili dobro in kvalitetno.

Rokovnik je vaš osebni pomočnik, ki vam pomaga doseči bolj organizirano življenje, v katerem se bo našel čas tudi za družino in hobije, ne le za delo. Poleg tega vam dobro razporejene delovne obveznosti zmanjšujejo občutek stresa in anksioznosti, hkrati pa povečajo vašo delovno uspešnost. Pogoj za to pa je, da se naučite razporejati svoje obveznosti in delovni čas.

Katere različice rokovnikov so trenutno najbolj priljubljene?

Rokovnik je dolgo časa veljal za dolgočasen zvezek, v katerem so bili enolično razporejeni dnevi v tednu, poleg njih pa prostor za zapisovanje dnevnih obveznosti. Do danes se je to korenito spremenilo, saj je rokovnik postal nepogrešljiv pripomoček vsakega, ki želi imeti svoje življenje pod kontrolo. Skladno s tem, je tudi izgled klasičnega rokovnika doživel pravo revolucijo, poleg tega pa danes lahko izbirate med široko ponudbo različnih rokovnikov, ki so prilagojeni zahtevam različnih uporabnikom. Predstavljamo vam 4 najboljše.

  • Personalizirani rokovniki

Trenutno velja največje povpraševanje po tako imenovanih personaliziranih rokovnikih, ki so prilagojeni potrebam vsakega posameznika. To pomeni, da so največkrat prilagojeni vrsti dela, ki jo izvaja posameznik. Tako poznamo rokovnike za osebe, ki opravljajo osebne storitve, šolske in študentske rokovnike, rokovnike za privatnike. Personalizirani rokovniki pa so zelo priljubljeni tudi zato, ker omogočajo, da je na platnici ali prvi strani napisano vaše ime, najljubši citat, sami lahko izberete odtenek platnice … Ker personaliziranih rokovnikov zato ne morejo tiskati v velikih nakladah je pogosto njihova cena nekoliko višja od konkurence, vendar se vsekakor splača odšteti kak evro več in imeti rokovnik, popolnoma prilagojen vašim potrebam in željam, saj ga boste z veseljem uporabljali skozi celo leto.

  • Rokovniki s spiralo

Rokovnike v grobem delimo tudi na način vezave, saj v grobem ločimo rokovnike s klasično vezavo po principu knjige, ter rokovnike s spiralno vezavo. Trenutno so najbolj priljubljeni rokovniki s spiralno vezavo, saj so najbolj praktični. Omogočajo vam, da zapogibate platnice, zaradi česar je vpisovanje v rokovnik zelo enostavno. Pogoj za to pa je, da je spirala na rokovniku dovolj debela in kakovostna, da se prehitro ne zvije.

  • Horizontalna ali vertikalna razporeditev dni v tednu

Velika dilema nastane tudi pri vprašanju, kateri rokovniki so boljši, tisti, ki imajo horizontalno ali tisti z vertikalno razporeditvijo dni v tednu. Na tem mestu je težko oceniti, kateri je boljši, saj je to odvisno od tega, kakšen način zapisovanja obveznosti vam bolj ustreza. Če ste nagnjeni k zapisovanju nalog v alinejah in hkrati kljukati že opravljene obveznosti, vam vsekakor priporočamo, da izbirate med rokovniki z vertikalno razporeditvijo dni.

  • Rokovniki za osebno rast

Zelo priljubljeni pa so trenutno tudi rokovniki, ki v sebi skrivajo več kot le tedenske razporeditve dni. To pomeni, da vam omogočajo vpisovanje tudi drugih podatkov, kot so na primer rojstni dnevi, ideje za darila, menstrualni koledar, finančni načrt … Poleg tega pa vsebuje tudi poglavja, kamor vpisujete svoje želje, cilje, slabosti, preberete kakšen motivacijski citat. Tak rokovnik lahko skozi celoletno uporabo veliko pripomore tudi k vaši osebni rasti, ki pa se bo odražala tudi na drugih področjih.