Ste prijetnega videza in premorete še uglajeno vedenje? Obvladate vsaj tri tuje jezike aktivno in pasivno? Radi komunicirate, ste osebno odprti in se znajdete tudi v timskem delu? Če ste na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno, je to lahko začetek vaše nove karierne poti, kako postati stevardesa.

Pa poglejmo malo v zgodovino. Ta poklic sega daleč nazaj v trideseta leta prejšnjega stoletja. Letalske družbe so se že takrat spraševale, kdo bo skrbel med letom za potnike. Zaradi reklame so seveda želeli mlade dame, predvsem privlačne, pa čeprav so bile glavne naloge stevardes bolj kot ne razbremeniti kopilota. Za poklic, ki so ga mlada dekleta opravljal, so potrebovala le medicinsko izobrazbo. Prav prve stevardese so štele nekaj do 25 let, vitke postave in predvsem so bile iskane tiste, ki v višino niso štele več kot 160 cm in tehtale največ 60 kilogramov. Določene zahteve veljajo še danes, pa si preberite katere.

Kako postati stevardesa – kaj je potrebno, da to postaneš.

Letalske družbe, ki iščejo in zaposlujejo delovna mesta stevardes, imajo naslednje zahteve:

  • V višino smete segati od 160 do 170 cm, da vam ni treba upogibati glave.
  • Zdravje je na prvem mestu, zato boste morale opraviti zdravstveni pregled, imeti morate dober vid, prav tako morate imeti dobro psihološko zdravje, zdravo srce in ožilje.
  • Teže ne smete presegati od danih normativov, prav tako ni primerno imeti tetovaž, pirsingov ali kakršnokoli vizualno pomanjkljivost.
  • Če se odlikujete v aktivnem in pasivnem znanju jezikov kot so , angleščina, nemščina in francoščina, imate veliko prednost.
  • Potrebna je dobra komunikacija, dikcija in seveda visoka izobrazba (komunikologija, psihologija, sociologija ali kakšne druge smeri, ki temeljijo na medsebojni komunikaciji, sociali ali razumevanju).
  • Če ste stare do 26 let, niste premajhne ali prevelike in nimate previsoke telesne teže, ste vsekakor dobra kandidatka za opravljanje poklica stevardese.

Kako postati stevardesa – kaj še potrebujete.

Seveda se seznam zahtev od letalske družbe do letalske družbe malo razlikujejo, pa vendar vse našteto še ni dovolj, da boste postale stevardese. Kako postati stevardesa ni odločitev iz danes na jutri, dobro je vedeti tudi, da je konkurenca za opravljanje tega poklica res velika, predvsem pa se morate zavedati, da za opravljanje tega poklica ni dovolj samo želja, pomisliti morate tudi na to, da boste od doma, stran od staršev, da boste imele neustaljen urnik in da bo pomanjkanje spanca postala vaša stalnica. Določene letalske družbe zaposlujejo tudi starejše dame za opravljanje tega poklica, saj so spoznali, da z zrelostjo dame pridobijo več čuta za potnike, katerim morajo na letih zagotoviti udobje in dobro počutje.

Kako postati stevardesa – kje se poučujejo stevardese?

Kot sem že omenila, je povsem dovolj, da imate srednješolsko izobrazbo, čeprav imajo prednost tiste, ki imajo visokošolsko izobrazbo, a če ustrezate vsem ostalim zahtevam, ki jih zahteva letalska družba, vam bo zagotovo uspelo tudi z srednješolsko izobrazbo. A tu se vaše šolanje komaj začne. Res, da vam ne bo potrebno še nekaj let študirati na prestižni univerzi, za šolanje stevardes namreč poskrbi letalska družba, ki usposobljene stevardese zaposlujejo v pomladnih in jesenskih letnih časih. Tečaj, s katerim boste postale stevardese, traja približno tri mesece in pol, plača pa ga podjetje, za katero boste kot stevardesa delale.

Kako postati stevardesa – usposabljanje.

Usposabljanje poteka teoretično in praktično. Na usposabljanju tako spoznate tipe letal, največ s katerimi lahko kasneje letite, so štirje tipi letal, prav tako pa se boste poučile o varnosti letenja, kako zagotoviti prvo pomoč in se pravilno obnašati oziroma reagirati v nujnih primerih. Vse to zajema teoretični del. Praktični del pa vključuje vajo nujnih postopkov, kot so evakuacija na kopno, vodo ali v primeru požara na krovu. Testi oziroma izpiti se izvajajo v simulacijah. To seveda še ni dovolj, saj boste morale opraviti še 30 ur letenja z inštruktorjem in nato je treba opraviti še izpit. Tako boste postale stevardese tretjega razreda, ko boste imele več ur letenja za sabo, boste napredovale še v druge razrede letenja.

Kako postati stevardesa – prednosti in slabosti.

Prednosti so vsekakor velike sanje in želja po potovanju, saj boste kot stevardese videle svet. Vedno boste v komunikaciji in spoznavanju ljudi, imele boste visoko plačo in vse, kar sovpada v pokojninsko in življenjsko zavarovanje. Prav tako boste ob postankih lahko videle različne države in se poučile o njihovi kulturi in spoznali nove ljudi.

Slabosti so predvsem negativni vplivi na zdravje, stresne situacije, nevarnost za življenje med letom, in če boste želele povečati družino, boste morale veliko prej zapustiti službo stevardese.

Kako postati stevardesa je odvisno predvsem od vas, vaše osebnosti, vaših želja in vztrajnosti ter ali ste to sposobne postati. Seveda je poklic primeren tudi za moške, ki prav tako lahko opravljajo ta poklic. Trdna volja in disciplina samega sebe je najbolj pomembna za doseganje kakršnega koli poklica, še posebej pa velja poklic stevardese nekako zavit v tančico skrivnosti z malo romantičnega pridiha in čutnosti. Če ste torej pripravljeni vzleteti na krilih želja, potem boste morali za to trdo delati in biti vztrajne, vendar vas čaka ob vsem vloženem trudu čudovita slika, ki jo bodo videle samo bodoče stevardese.