Za računalnikom sedimo na delovnem mestu v pisarni in kasneje potem še doma. Ste se kdaj vprašali, ali pravilno sedite za računalnikom? Če večkrat čutite bolečine v vratu in križu ali čutite napetost na predelu ramen, potem je skoraj zagotovo vaša drža za računalnikom nepravilna. Pravilna drža za računalnikom je predstavljena v nadaljevanju v 4 korakih, ki vam bodo v pomoč pri ohranjanju zdravja in dobrega počutja.

Uporaba računalnika in delo povezano z njim za službo ali v osebne namene je v zadnjem obdobju še v porastu. Ste med tistimi, ki za računalnikom sedijo tudi 10 in več ur dnevno? Ne glede na vaš odgovor zavedajte se pomena pravilne drže in si preventivno večkrat v dnevu vzemite odmor, ko se malce sprehodite in naredite nekaj razteznih vaj.

Pravilna drža za računalnikom se odraža na zdravju in počutju

Na drugi strani pa nepravilna drža za računalnikom iz dneva v dan največ težav povzroča hrbtenici. V tem primeru lahko pride do večjih napetosti, ki lahko privedejo v poškodbe medvretenčnih ploščic, mišic in ligamentov hrbta ter sprememb na vratnem in ledvenem delu hrbtenice. A težave niso vezane le na hrbtenico, nepravilna drža med sedenjem lahko privede tudi do sindroma karpalnega kanala, prebavnih težav, povečanja telesne teže, prenaprezanja oči in stresa. Verjetno se že sprašujete, kakšna je pravilna drža za računalnikom, podrobno je predstavljena v 4 korakih.

Pravilna drža za računalnikom – prava izbira in prilagoditev stola

Zelo pomembno je, da si izberete stol, ki mu lahko prilagodite višino sedeža. Višina naj bo taka, da bodo vaša stopala ravno na tleh, kolena pa naj bodo v enaki višini kot boki ali malenkost nižje. Med sedenjem boke potisnite rahlo nazaj. Hrbtno naslonjalo si prilagodite tako, da bo med 100° in 110°, zgornji in spodnji del hrbta naj bosta podprta, lahko si pomagate tudi z manjšimi blazinami. Če ima stol naslonjala za roke, jih prilagodite tako, da bodo vaša ramena sproščena med tem, ko bodo roke počivale na naslonjalu.

Pravilna drža za računalnikom – prilagoditev tipkovnice

Prva zelo pomembna stvar je, da sedite dovolj blizu tipkovnice, najbolje, da je neposredno pred vašim telesom, na mizi ali v predalu mize za tipkovnico. Tipkovnica naj bo v takšni višini, da so med njeno uporabo ramena sproščena, roke in zapestje naj bodo naravnost. Po potrebi uporabite tudi nagib tipkovnice, da bodo roke in zapestje naravnost, brez pritiskov na zapestje med tipkanjem. Na dosegu rok imejte vse potrebne pripomočke, ki jih potrebujete med delom, da se pravilna drža za računalnikom ne podre.

Pravilna drža za računalnikom – prilagoditev zaslona računalnika

Zgornji del zaslon računalnika naj bo približno 2 cm nad nivojem oči. Ob gledanju na zaslon računalnika je zelo pomembno, da je vrat v nevtralnem in sproščenem položaju. Zaslon naj bo od vaše glave oddaljen za vsaj dolžino vaših rok. Postavitev zaslona prilagodite tako, da boste na delovni mizi imeli čim več naravne svetlobe, a hkrati poskrbite, da vam ne bo bleščalo sonce v oči ali v ekran.

Pravilna drža za računalnikom  – med delom si vzemite več odmorov

Zelo pomembno je, da si med delovnikom vzamete več krajših odmorov, med katerimi naredite nekaj razteznih vajah in krajše sprehode po delovnem mestu. Priporočljivo je, da naredite 2- minutne odmore vsakih 30 minut. Vsako uro pa opravite tisto delo, ki ne vključuje gledanja v zaslon računalnika. Med odmorom za malico ali kosilo pojdite v drug prostor in ne glejte v računalnik.

Pravilna drža za računalnikom in kratke vaje v pisarni

Med odmorom umaknite oči od računalnika in jim privoščite minutni počitek ter jih zaprite, ali se za 15 sekund zazrite skozi okno nekam daleč. Koristile vam bodo tudi vaje za sproščanje vratu, medtem, ko vzravnano sedite, glavo počasi zasukajte levo in nato še na desno stran. Ponovite še 5x. Za boljšo prekrvavitev nog lahko naredite 5 počepov ali tek na mestu. Zelo pomembno je, da večkrat v dnevu raztegnete še roke in zapestje in sicer tako, prste prekrižate, notranjost dlani obrnite navzven in iztegnite roke predse, zadržite 10 sekund. Popustite in stresite roke. Še enkrat prste prekrižajte, notranjost dlani obrnite navzven in iztegnite roke nad glavo in zadržite 10 sekund. Popustite in stresete roke. Še enkrat prste prekrižajte, notranjost dlani obrnite navznoter in iztegnite roke za hrbet in zadržite 10 sekund.

Če še nimate bolečin in bi radi ohranjali sproščenost mišic hrbta, si vsaj na 2 tedna privoščite masažo hrbta. Maser bo sprostil napetost v mišicah in na ta način preprečil bolečine in poškodbe hrbtenice.