Večina v službi presedi 8 ur ali več, zato je zelo pomembno kakšen je pisarniški stol. Dober stol, ki je namenjen sedenju več časa, bo razbremenil mišice in tako poskrbel, da ne bo kroničnih bolečin v hrbtenici. Dober pisarniški stol, pa naj si bo direktorski, konferenčni, ali pa vrtljiv, lahko zelo vpliva na počutje in udobje zaposlenih, poleg tega pa pisarniški stol, ki je kvaliteten, lahko zelo pripomore k večji produktivnosti.

Kvaliteten pisarniški stol ne bo veliko pomagal, če boste v njemu napačno sedeli. Pomembno je, da sedite pokončno in naslonjeni na naslonjalo. Večkratna sprememba položaja bo poskrbela, da ne bo mišičnih krčev, s tem pa bo udobnost dolgotrajna. Prav tako pa dinamično sedenje, kar pomeni, da je naslonjalo nagnjeno naprej, rob naslonjala pa doseže lopatice in podpre hrbtenico v spodnjem in srednjem delu, zelo pripomore k pravilni drži. Dolgotrajno sedenje v enaki drži, lahko privede do določenih bolezni, kar prikazujejo tudi statistike. Kronične poškodbe hrbtenice na račun nepravilnega sedenja so vedno večji problem, zato je pomembno, da izberete kvaliteten pisarniški stol.

Včasih so pisarniški stoli omogočali le pasivno sedenje, danes pa sodobni stoli omogočajo aktivno sedenje, kar pomaga odpravljati bolečine v hrbtenici.

pisarniški stol

Kako naj izberem idealen pisarniški stol?

 1. Sedalo stola mora omogočati gibanje medenice, saj iz nje izhaja gibanje celega telesa, kar pa je ključni element za preprečevanje bolečin in poškodb. Tudi če so bolečine že prisotne, jih gibanje pomaga odpraviti. Stol z gibljivim sedalom omogoča pravilno držo hrbtenice, kar zmanjša pritisk na vretenca in medvretenčne ploščice, s tem pa prepreči bolečino v ledvenem delu, hkrati pa spodbuja mišice, da so aktivne, kar preprečuje bolečine v hrbtenici. Če stol nima gibljivega sedala, oziroma nam ne omogoča gibanja medenice, lahko to dolgoročno zelo negativno vpliva na počutje, saj pride do otrdelega vratu, bolečin v križu, včasih pa tudi mravljinčenja v nogah.
 2. Naslon za roke in opora za hrbet morata biti trdna, saj edino tako lahko omogočajo zadostno oporo in pravilno držo celega telesa. Če bi izbrali stol z gibljivim sedalom in gibljivo oporo za roke in hrbet, bi s tem poskrbeli za neenakomerno obremenitev hrbtnih mišic, kar pa lahko privede do bolečin in ostalih nepravilnosti.
 3. Preden kupite pisarniški stol, ga testirajte, saj boste edino tako lahko vedeli, če je res udoben. Ker boste v njem preživeli skoraj polovico dneva, vam mora nuditi visoko raven udobja, poleg tega pa mora biti stol ergonomsko oblikovan, da boste lahko nemoteno uporabljali stol, ne da bi se obremenjevali z bolečinami v hrbtenici.
 4. Kvaliteta materiala je prav tako pomembna pri izbiri pisarniškega stola. Oblazinjenje naj bo iz materiala, ki diha in je hipoalergeno, kar pomeni, da ne povzroča alergij. Tako boste omogočili, da kljub visokim obremenitvam, ne bo vidnih poškodb na blagu, hkrati pa bo poskrbljeno za vaše zdravje, dobro počutje in udobje.

Na zgornjem linku si lahko ogledate pisarniške stole, ki so udobni, ergonomski in iz kvalitetnega materiala. Vsi so nastavljivi, zelo vzdržljivi in ročno tapecirani s strani slovenskih mojstrov. Poleg tega pa se ponašajo še z nekaterimi značilnostmi:

 • Vsak ergonomski pisarniški stol omogoča oporo v prsnem delu, kar omogoča kvalitetno dihanje, s tem pa se poveča dotok kisika v možgane, kar ugodno vpliva na proces razmišljanja in učinkovitosti.
 • Ledvena opora zmanjša obremenitev hrbtenice.
 • Sistem zmanjšanja obremenitve hrbtenice zmanjša pritisk telesne teže, kar omogoča udobno sedenje tudi po daljšem času.
 • Sistem za pravilno postavitev medenice stabilizira položaj sedenja in tako izboljša prekrvavitev celega telesa.
 • Sistem kroženja zraka med drugim vzdržuje udobno temperaturo, s tem pa preprečuje pregrevanje.

pisarniški stol

Njihovi stoli so izdelani po naročilu, kar pomeni, da lahko sami izberete vrsto stola, barvo oblazinjenja, barvo podnožja, opore in ostale dodatke. Kupci pa se najbolj odločajo za premium ergonomski stol, ki ima veliko prednosti pred drugimi pisarniškimi stoli:

 • Patentirana ergonomija omogoča dolgotrajno sedenje brez bolečin.
 • Podnožje je kromirano, kolesa pa gumirana, kar je idealno za parket, saj ne pušča sledi.
 • Multifunkcijski mehanizem, ki omogoča 40 različnih kombinacij nastavitev in tako stol čimbolj približa uporabnikovim potrebam in željam.
 • Oblazinjenje je iz kvalitetnega materiala, ki diha.
 • Hrbtišče je nastavljivo po višini in naklonu.
 • Sedišče ima drsno ploščo, kar pomeni, da je gibljivo v vse smeri.
 • Ročna opirala so oblazinjena, prav tako pa se jih da nastaviti po višini.

Aktivno sedenje, ki ga omogočajo ergonomski stoli, so zasnovani tako, da posnemajo sedenje na terapevtski žogi. To je način sedenja, ki je po mnenju znanstvenikov edini pravilen in zdrav, saj smo zaradi gibljivega sedala primorani loviti ravnotežje s tem, da aktiviramo vse mišice. To pa prisili telo k pravilni drži z vzravnano hrbtenico. Pisarniški stol, ki omogoča aktivno sedenje, preprečuje nepravilne gibe, ki lahko povzročijo bolečine, ali pa celo poškodbe.