Bi radi svoje sodelavce presenetili z zanimivo in svežo sladico? Predlagamo vam trikrat pečeno pecivo! Čeprav se morda sliši zapleteno, to sploh ne drži, saj je priprava preprosta in v bistvu zgrešiti niti ne moreš. Trikrat pečeno pecivo je tako enostavno za pripravo, da se vam bo samo smejalo. Okus pa je fantastičen. Je pa to eno tistih peciv, ki je najboljše šele naslednji dan. Ker pa je priprava tako zelo enostavna, ga za šalo malo lahko pripravimo večer pred dnem, ko si ga zaželimo. Si predstavljate poglede vaših gostov, ko jim na mizo prinesete to krasno sladico in izjavite, da ste jo pekli tri krat. Gotovo vas že muči želja, da izveste, kako se to čudovito pecivo pripravi.

Ker ga bomo pekli trikrat, gremo lepo po korakih.

Prvi korak: priprava

Najprej si bomo pripravili sestavine. Za to skrivnostno pecivo potrebujemo:

  • 10 jajc, 350g sladkorja, 3 zavitke vaniljevega sladkorja, dve limoni ekološke pridelave, 1 dl mleka, pol decilitra olja, 250g ostre moke, pecilni prašek, 600g pretlačene skute, 600g kisle smetane.

Za trikrat pečeno pecivo potrebujemo še tri posode, v katerih bomo pripravljali mase za tri plasti. Mešalnik, s katerim bomo naredili biskvit. Brez pečice pa tako ne gre. To segrejemo na 180ºC.

Po dnu namažemo pekač ali tortni model s približnim volumnom 5 litrov. Pekač dimenzije 20x30x10 ali tortni model s premerom 28 cm.

Trikrat pečeno pecivo

Drugi korak: prva plast

Za osnovo bomo pripravili biskvit iz 4 jajc. 4 jajca stepamo s 100g sladkorja tako dolgo, da masa postane povsem svetla. Dodamo vaniljev sladkor in limonino lupinico pol limone. Prilijemo dl mleka in olje. Dodamo še 250g ostre moke, med katero smo zmešali pecilni prašek. Vse skupaj na rahlo premešamo v enotno testo. Testo zlijemo na pekač in potisnemo v pečico. Pečemo 15 minut.

Tretji korak: druga plast

Medtem ko se peče biskvit, naredimo maso za drugo plast. Naribamo še limonine lupinice preostale limone in pol. Iz limon iztisnemo sok. 600g pretlačene skute dodamo 180g sladkorja, žličko naribane limonine lupinice, sok pol limone in postopoma 6 jajc, drugega za drugim.

Pečen biskvit za trikrat pečeno pecivo vzamemo iz pečice in še vročega pokapamo s sokom ene limone. Takoj za tem na pečen biskvit zlijemo maso iz skute in damo pekač takoj nazaj v pečico. Pečemo dobrih 20 minut.

Četrti korak: tretja plast

V času pečenja druge plasti pripravimo maso za tretjo plast. 70g sladkorja in sok pol limone vmešamo v 600g kisle smetane.

Po 20 minutah vzamemo pecivo iz pečice in nanj zlijemo maso za tretjo plast. Pekač takoj vrnemo v pečico. Pečemo naprej še 10 minut. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in ga damo hladiti.

Peti korak: ohlajanje

Pecivo naj se dobro ohladi. Čez noč ga postavimo v hladilnik ali drug zelo hladen prostor. Sestavine se bodo dobro povezale in naredile trikrat pečeno pecivo naravnost fantastično.

Šesti korak: serviranje

Če smo pecivo pekli v pekaču, ga enostavno narežemo in postrežemo. Poleg se poda jagodičevje ali priljubljeni sadni prelivi.

Če pa smo ga pekli v modelu za torto, odstranimo obod. Torto okrasimo s sadjem ali prelijemo s sadno kašo. In lahko jo že takoj postrežemo.

Pecivo je zelo osvežujoče in nadvse primerno za tople poletne dni. Ker pa je hkrati zelo nasitno, se prileže tudi ob toplih napitkih v manj toplem delu leta. Takrat mu dodamo kakšen limonin liker ali ga obložimo z rezinami agrumov in eksotov.

Prelivi temu pecivu poudarijo odličnost

Iz pomaranč lahko naredimo odličen preliv. Pomaranče zmiksamo v mešalniku. Dodamo jim malo limoninega soka, ščepec ingverja in cimeta. Za popestritev okusa pa še žlico ruma. Tega seveda izpustimo, če bodo z nami otroci. Vse skupaj dobro zmešamo v mešalniku in polijemo preko že narezanega peciva.

V mešalniku zmešan svež kaki se v nekaj minutah zelo dobro zgosti in nastane puhasta sadna krema. Kot nalašč za trikrat pečeno pecivo. Pa še barvno ga nadgradi.

Z nadvse preprosto sladico tako lahko lepo presenetimo naše goste. Ali pa se, preprosto, pocrkljamo tudi sami.