išias

Verjetno poznate koga ali pa tudi sami večkrat trpite zaradi bolečin, ki se začnejo v ledvenem delu hrbta in se širijo preko zadnjice, kolka v mišice nog, vse do stopal in prstov na nogah. To je značilna bolečina za išias. Korenina živca Nervus Ischiadicus je vzdražena pri samem izhodu iz hrbtenjače, ker nanj pritiskajo medvretenčne ploščice. Najpogosteje se to zgodi med četrtim in petim ledvenim ali prvim in drugim križnim vretencem. Vzrok pritiska je v kar 90 % hernirana medvretenčna ploščica. V nadaljevanju preberite, kako lahko prepoznate znake išiasa, kateri so najpogostejši vzroki za nastanek išiasa, kateri dejavniki v vašem življenju lahko privedejo do išiasa. Za konec pa še nekaj možnosti, kako si lahko pomagate, ko se pojavi išias.

Išias – Kako prepoznati znake?
Prvi in najpogostejši znak je konstantna bolečina, nekateri pravijo, da bolečino občutijo tudi kot električni tok, ki se iz ledvenega dela in se širi preko noge do stopal. Drugi znak so mravljinci v predelu nog ali mravljinčenje mišic nog. Lahko pa se pojavi tudi oslabelost mišic noge in opotekanje. Tretji znak je, da se išias preko bolečin ali mravljincev izraža običajno le v eni nogi. Četrti znak, da gre za išias je, da se v določenem položaju ali ob določenem gibu stanje poslabša. Ljudem z išiasom običajno najbolj prija počasna hoja in segrevanje ledvenega dela hrbta. Sicer pa bo v vsakem primeru najbolje, da obiščeš zdravnika, ki bo potrdil ali ovrgel, da so tvoje bolečine zaradi pojava išiasa.

Vzroki za nastanek išiasa
Najpogostejši vzrok za nastanek išiasa je v kar 90 % hernija medvretenčne ploščice. Poglejmo malce podrobneje, kaj se zgodi. Medvretenčne ploščice, ki so iz hrustanca, so kot blazinice, ki blažijo tresljaje v medvretenčnih prostorih in hkrati omogočajo fleksibilnost hrbtenice. Naša hrbtenica desetletja nosi težo celotnega telesa in zato je v spodnjem delu tudi najbolj obremenjena, zato se medledvična ploščica začne sesedati in pride do degeneracije. Pogosto njen zunanji, trši del popusti, gel iz notranjosti diska prodre ven zato se medvretenčni prostor zmanjša in po nekaj časa lahko pride do pritiska na živec in potem se občuti išias. Mnogo redkeje se išias pojavi zaradi zožitve hrbtenjačnega kanala, zdrsa vretenc v smeri naprej ali različnih tumorjev na hrbtenici. Do nastanka išiasa pa lahko pride tudi zaradi poškodb hrbtenice, okužb ali česa podobnega.

išias

Dejavniki tveganja za išias
• Starost in z njo povezane degenerativne spremembe v sami hrbtenici, npr. hernija.
• Prekomerna telesna teža, ki zelo obremenjuje hrbtenico, kar pa lahko povzroči različne degenerativne spremembe, ki se lahko šele po več letih pokažejo kot išias.
• Različne poklicne obremenitve kot so dolgotrajne vožnje vozil in delo v pisarni, ki zahtevajo prisilno držo v sedečem (po možnosti še v nepravilnem) položaju ali pa na drugi strani dvigovanje težkih predmetov ter neprestano isti in nenadni gibi, ki prav tako lahko prispevajo k razvoju išiasa. Torej odgovor na naslovno vprašanje je, da. Bodite pozorni na pravilno držo in čim več pravilnega gibanja v prostem času.
• Kajenje lahko izčrpava določene snovi iz telesa, kar se lahko odrazi v pomanjkanju vitaminov in mineralov v hrustancu medvretenčne ploščice in njegovo krhkost.

Kako si pomagati, ko se pojavi išias?
Vsekakor je najprej treba obiskati zdravnika, da potrdi ali ovrže sum na išias. V primeru, da gre res za išias, potem vam bo svetoval, kako lahko blažite bolečine. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj možnosti:
• Jemanje protibolečinskih sredstev, ki vam jih priporoči zdravnik. A pozor to je učinkovito zgolj za kratek čas in deluje samo proti bolečini, s tem pa ne boste odpravili vzroka težav.
• Večina ljudi, ki ima težave z išiasom tarna, da je bolečina med ležanjem v postelji še hujša kot, če se gibljejo. Zato izberite najboljši položaj, ki bo omilil bolečino. Med ležanjem na hrbtu si noge pod koleni podprite z blazino, tako se bo pritisk na spodnji del hrbtenice zmanjšal in medvretenčne odprtine se povečajo. S tem se pritisk na korenino živca zmanjša in išias je manj izrazit.
• Blaženje simptomov išiasa s fizioterapijo in masažo pri izkušenem in strokovnem terapevtu. V tem primeru boste povečali prekrvavitev prizadetih mišic in jim na ta način povrnili gibljivost. Masaža lajša in odpravlja bolečine, ki so vzrok zakrčenih in preobremenjenih mišic.
• Če boste obiskali fizioterapevta, vam ta lahko pokaže, kako se pravilno izvaja posebne vaje, ki pa jih je treba izvajati redno in dolgoročno. Zavedajte se, da gibanje hrbtenico krepi, kosti razteza in hkrati nahrani. Z redno vadbo boste okrepili mišice in kosti, odpravlja bolečine in celo nekatere okvare v hrbtenici.
• Pri odpravljanju težav z išiasom lahko pozitivno vpliva tudi smrekovo mazilo, katerega glavna sestavina je smrekova smola. Smrekova smola kožo neguje površinsko in globinsko, krepi njen obrambni mehanizem ter spodbuja njeno delovanje in prekrvavitev. Smrekovo mazilo se uporablja tako, da se večkrat dnevno v tankem sloju nanesete na želeno mesto.