Za boljši zrak v pisarni je treba večkrat dnevni prezračiti prostor. Ste se kdaj vprašali, koliko energije in denarja “spustite” skozi okno? V vsakem primeru je čas, da spoznate rekuperator zraka, ki je v prezračevalni napravi in poskrbi za učinkovito, ugodno prezračevanje prostorov ter dobro počutje zaposlenih.

Kaj je rekuperator zraka?

Je eden od sestavnih delov prezračevalne naprave. Sestavljen je iz vzporedno položenih plošč iz umetne mase, preko katerih se prenaša toplota iz toplejšega na hladnejši medij. Uspešen pretok poteka preko zračnega, vodnega ali katerega drugega medija, ki so lahko iztočni, protitočni ali križni pod kotom 90 stopinj in kar je najpomembneje, med seboj se ne mešajo. Rekuperator zraka je lahko 1, 2, ali 3 stopenjski, to pomeni, da ima lahko naprava 1, 2 ali 3 rekuperativne enote.

Kako dejansko deluje rekuperator zraka?

Najpomembnejši del rekuperatorja je izmenjevalec toplote, od njega je odvisna rekuperacija toplote naprave in celotnega sistema za rekuperacijo. Pomembna je tudi vrsta, oblika, material, način in natančnost izvedbe konstrukcije toplotnega izmenjevalca. Rekuperacija iz prostora odvaja zrak s pomočjo izpušnega ventilatorja in ga dovede na eno stran izmenjevalnika toplote. Zunanji zrak pa priteka skozi dovodni ventilator in se dovaja na drugo stran toplotnega izmenjevalnika. Najpomembnejše je, da se zračna tokova iz zaprtega prostora in zunanjega okolja ne mešata. Za gibanje zraka sta odgovorna ventilatorja, ki dovajata in izpihujeta zrak. Skrb, da bi na ta način dovajali v pisarno onesnažen zrak z izpušnimi plini, če je vaša pisarna v mestu je odveč, saj gre zrak na dovodni kot na izpušni strani preko filtra. Prav zaradi tega ne prihaja do onesnaženja toplotnega izmenjevalnika in prezračevalnih kanalov. Zrak, ki se vpihuje v zaprti prostor iz zunanjega okolja, je čist.

Zakaj prezračevanje pisarne z odpiranjem oken ni najboljša izbira?

Na kratko, ker vso energijo, ki jo poleti porabite za hlajenje pisarn, z odpiranjem oken uide skozi okno. Poglejmo zdaj, kaj se dejansko zgodi, ko odprete okno? Predpostavimo, da je poletje in v prostoru je 25 °C, s časoma postane zrak v pisarni zatohel in predvsem podihan, zaradi tega odprete okno. Iz prostora spustite ohlajen in podihan zrak, v prostor pa spustite svež in toplejši zrak. Po zračenju imate v prostoru sicer svež zrak, a ogreti na primer na 30 °C in zdaj ga je treba spet ohladiti na prijetnih 25 °C, za kar je spet potrebna energija in posledično denar. A zrak se v pisarni ponovno onesnaži in spet je treba odpreti okno, tako se postopek prezračevanja in hlajenja zraka neprestano ponavlja preko delovnega dne, za kar pa porabite preveč energije in posledično denarja. Kakšna je rešitev?

Rekuperator zraka – prezračevanje z rekuperacijo

S pomočjo prezračevalne naprave, ki vsebuje rekuperator zraka, lahko pozabite na prezračevanje z odpiranjem oken in nepotrebno izgubo energije ter denarja. S preprostim procesom rekuperacije boste zagotovili svež zrak v pisarni in pri tem boste izgubili le minimalno količino energije. Predpostavimo, da imate v objektu, v katerem so vaše pisarne vgrajeno prezračevalno napravo z rekuperacijo. Poleti so vaše pisarne ohlajene na prijetnih 25 °C in ta ohlajeni in podihani zrak vodi skozi rekuperator, s čemur mu odvzamete hladilno energijo. Na drugi strani pa svež in topel zunanji zrak vodi skozi rekuperator. Pri tem se nanj prenese hladilna energija, ki je bila odvzeta podihanemu zraku iz prostora, ko se je ta izpihoval iz pisarne. Če rekuperacija poteka tako kot mora, se zrak ne meša in se zgolj izmenjuje energija. Na ta način je mogoče večino energije prihraniti in zrak v pisarni le minimalno ohlajati, saj se proces ohlajanja in segrevanja neprestano ne ruši, kot se to dogaja pri odpiranju oken. S pomočjo rekuperatorja zraka lahko prihranite precej finančnih sredstev skozi ves življenjski cikel zgradbe, v kateri je vaša pisarna. Najpomembneje pa je, da vaši zaposleni delajo v prijetnem in zdravem okolju s čistim zrakom.