Peneče se vino

Šampanjci, peneče se vino in penina so pijače, ki jih najpogosteje povezujemo z različnimi veselimi trenutki in praznovanji, kot so novo leto ali rojstni dnevi. Vendar pa te pijače zaradi svoje unikatnosti in edinstvenih lastnosti zaslužijo pozornost skozi celo leto. Peneče se vino je narejeno iz grozdja, ki se pretvarja v vino, nato pa se v njem začne proces ponovne fermentacije, ki daje vinu tisti značilni pljusk in peno. To je tisto, kar naredi peneče se vino tako posebno in drugačno od navadnih vin.

Zakaj pa na policah trgovin opazimo toliko različnih vrst penečih vin in poimenovanj?

Razlog za to je, ker se peneče se vino izdeluje iz različnih vrst grozdja in s pomočjo različnih proizvodnih metod. Poleg tega obstajajo tudi različne tradicije izdelave penečega vina v različnih regijah po svetu, kar daje še več različnih okusov in stilov penečih vin. Razlikujejo se lahko v glavnem po vrsti grozdja, po proizvodni metodi, kot tudi po regiji proizvodnje. Peneče se vino je vedno bolj cenjeno po vsem svetu, saj ima neponovljive značilnosti, kot je vsebnost mehurčkov oziroma, tehnično gledano, raztopljenega plina ogljikovega dioksida (CO2) v vinu. V večini primerov se CO2 v penečem vinu razvije naravno med procesom druge (sekundarne) alkoholne fermentacije, ki poteka v plinotesnih posodah ali steklenicah. Peneča vina so znana po svojem edinstvenem okusu in zaradi prisotnosti raztopljenega CO2, ki daje senzacionalno fizično občutje v ustih, ko se mehurčki sprostijo iz vina.

penina

S kozarcem mehurčkov v roki – življenje je lepo!

Načini proizvodnje penečega vina

Proizvodna metoda penečega vina se lahko razlikuje glede na to, kako poteka proces druge alkoholne fermentacije, ki daje vinu mehurčke. Ena od najpogostejših proizvodnih metod je Charmat ali tankovska metoda, pri kateri se drugo alkoholno vrenje izvaja v zaprtem plinotesnem tanku ali cisterni, ki omogoča, da se CO2 ne izgubi iz posode in se raztopi v vinu. Druga proizvodna metoda pa je klasična ali tradicionalna metoda, ki zahteva več dela in vključuje, da se drugo alkoholno vrenje, tako kot zorenje, izvaja v steklenicah. To povzroča, da so stroški na enoto steklenico precej višji. Vino se med tem procesom dlje časa nahaja v stiku z odmrlimi kvasovkami, ki dajejo kompleksne arome podobne kruhu. Mehurčki, ki se razvijejo med tem procesom pa so bolj fini, manjši in številčni.

Poimenovanje penečih vin

Vse peneča vina, od francoskega šampanjca do italijanskega prosecca, španske cave in naše slovenske penine, se poimenujejo kot peneča vina. Vendar pa je pomembno razlikovati med posameznimi vini in jih ne enačiti. Poimenovanja penečih vin se lahko razlikujejo glede na pokrajino ali regijo iz katere izhajajo ter način proizvodnje. Penina je ena od vrst penečih vin, ki se izključno proizvaja v Sloveniji in ima status kakovostnega ali vrhunskega penečega vina ZGP Slovenija. To pomeni, da ima to peneče se vino Zaščiteno geografsko poreklo, kar zagotavlja, da je proizvedeno v določeni regiji pod strogimi pravili in kontrolo. Penina je lahko proizvedena po tankovski ali klasični metodi.

Peneče se vino

Mehurčki, ki spremenijo trenutek v nepozabno doživetje

Champagne AOC je peneče vino izključno iz francoske pokrajine Champagne, ki se proizvaja izključno po tradicionalni metodi.Prosecco DOC / DOCG je peneče vino iz Italije, ki se proizvaja v Benečiji in je narejeno izključno po tankovski metodi, večinoma iz sorte grozdja Glera. Je lahek, piten in vsebuje manj alkohola. Franciacorta DOCG je peneče vino iz Italije, ki se proizvaja v Lombardiji in izključno po klasični metodi. Vina so dlje časa zorjena in imajo bolj izrazite zorilne note. Sekt je nemško poimenovanje za peneče vino, ki ga proizvajajo v Nemčiji. Crémant je peneče vino iz francoskih vinorodnih dežel, ki ni proizvedeno v pokrajini Champagne, ampak izključno po tradicionalni metodi. Cava je špansko peneče vino, ki se proizvaja po tradicionalni metodi in narejeno iz španskih sort Xarello, Macabeo in Parellada, ki izhajajo večinoma iz Katalonije.

Slovensko peneče se vino

Penine so pijača, ki spremlja vse najpomembnejše trenutke v našem življenju. Njihove lepote se bodo znašle na mizi ob rojstvu novega člana družine, maturi, poroki in drugih posebnih priložnostih. Njihov cvetni okus in mehurčki nas spremljajo v novo leto, novo službo in novo desetletje življenja. Penine so tradicionalno proizvedena v Sloveniji, s statusom kakovostnega ali vrhunskega penečega vina ZGP, kar pomeni, da imajo Zaščiteno geografsko poreklo. Njihov okus in aroma so rezultat izključno slovenskih sort grozdja, kot tudi proizvodnje po strogih pravilih.

Proizvodnja penin je zahtevna in delikatna, saj potrebuje natančnost in pozornost v vsakem koraku. V vinogradništvu in vinogradniški obdelavi, v proizvodnji in zorenju penin. Slovenske penine so se izkazale kot konkurenčne mednarodno, z velikim potencialom za razvoj in razširjenost. So ponos naše vinske kulture in naravne danosti, ki jih lahko veselo in ponosno ponudimo našim gostom. Peneče se vino kot je penina se lahko uporablja kot aperitiv ali pa kot priloga k različnim jedem. So tudi idealno vino za okusno in elegantno spremljavo hrane. Ob rojstvu, maturi, poroki ali novem letu, ne smemo pozabiti na penine. So namreč pijača, ki bo zaznamovala poseben trenutek v našem življenju.

Peneče se vino

Najboljše druženje z vrhunskim penečim vinom

Šampanjec z zlatimi lističi

Šampanjec z zlatimi lističi oziroma penina z zlatom Zaklad Slovenije je izjemna vrsta penine, ki vsebuje tanke lističe iz 23-karatnega zlata. To daje vinu nekaj posebnega in ga dela zelo primernega za posebne priložnosti in kot odlično poslovno darilo. Šampanjec z zlatimi lističi je pakiran v lepo oblikovan karton v obliki zlate palice. Okus te penine je suh in se odlikuje po svoji eleganci in prestižu. Zlato, ki se nahaja v penini, se lahko popije in ima blagodejni vpliv na človekovo zdravje. Mehurčki v kozarcih dvigajo kosmiče zlata, ki se lesketajo in ustvarjajo čarobno vzdušje. Priporočamo serviranje penine z zlatom pri temperaturi med 4-7 stopinj Celzija. Preden odpremo šampanjec z zlatimi lističi ga je potrebno postaviti na glavo nekaj trenutkov, da se zlati lističi enakomerno porazdelijo v vinu, preden ga natočimo v kozarce.

Penina Rose Mare Santo

Penina Rose Mare Santo 0,75 l je vrhunsko peneče vino, ki ga lahko uživamo ob vseh posebnih priložnostih. Proizvedena je v Goriških Brdih ter zorjena v slovenskem morju, Mare Santo penina – cena znaša nekaj več kot 30 evrov – zagotavlja izjemen okus in kvaliteto. Mare Santo penina (cena odraža kakovost in zahtevnost zorjenja) je proizvedena v regiji Goriška Brda, ki je poznana po kakovostnih vinogradih. Proizvajalec Mare Santo se ukvarja z proizvodnjo vrhunskih penin, ki jih opazimo po stilu bogato belo, brut stopnji sladkorja in vsebovanosti alkohola 12,5%. Volumen 0,75 litra se izkazuje kot idealen za vsako priložnost, od družabnih srečanj do elegantnih poslovnih dogodkov. Mare Santo penina (cena ob taki kvaliteti ni pretirana) ima zahtevno proizvodnjo,, saj potrebuje natančnost in pozornost v vsakem koraku. Z lokalnimi sortami grozdja, ki rastejo v Goriških Brdih in zorenjem v slovenskem morju, ta penina zagotavlja edinstven okus in aromo.

Mare santo penina cena

Penina Rose Mare Santo je vrhunsko peneče vino, ki ga lahko uživamo na vseh posebnih priložnostih.

Kje lahko kupite penino?

Bargroup d.o.o. je mlado podjetje, ki se ukvarja z uvozom, distribucijo, prodajo in marketingom alkoholnih pijač. Sestavljeno je iz ekipe managerjev in strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Podjetje se lahko pohvali z močnim ozadjem preteklih in trenutnih podjetniških poslovanj na omenjenih področjih. Njegov cilj je ponuditi tržišču izpopolnjeno distribucijsko in prodajno mrežo, ter s tem izkoristiti potencial bolj donosne prodaje alkoholnih pijač. Njihova spletna prodajalna se nahaja na naslovu drinkx.si, dosegljiv pa je ta zanimiv ponudnik tudi na Facebooku.

Bargroup d.o.o se ponaša s odličnim poznavanjem slovenskega tržišča na področju distribucije in prodaje alkoholnih pijač. S tem jim uspeva izkoreniniti pomanjkljivosti, ki onemogočajo višjo donosnost prodaje in hkrati se poslužujejo inovativnih pristopov v komuniciranju s potrošniki. S širokim asortimanom izdelkov, nagovarjajo različne ciljne skupine, ki se razlikujejo po željah, kupni moči, prostorski razporeditvi, nakupnem vedenju in načinu kupovanja. Podjetje ima lastno visoko tehnološko skladišče in distribucijo, ki že vrsto let dokazuje, da so eni izmed vodilnih na slovenskem tržišču. Njihovi spletni trgovini sledite lahko tudi na Instagramu.

Vse o šampanjcu

Šampanjec je peneče vino, ki ga proizvajajo izključno v francoski pokrajini Champagne. Zaščiteno geografsko poreklo označuje, da le vina, proizvedena v tej pokrajini, lahko nosijo ime Champagne. Vinogradniška območja v Champagne-u so Montagne de Reims, Valee de la Marne, Cote des Blancs, Cote de Sezane in Aube. Šampanjec se proizvaja s klasično metodo, ki se imenuje Methode Champenoise. To je proizvodna metoda, ki je natančno določena in od leta 1994 tudi zaščitena.

Šampanjec se pozna po svoji izjemni kvaliteti, ki izhaja iz hladnejšega podnebja in kredasto-apnenčastih tal v Champagne-u. Osnovne tri sorte grozdja za proizvodnjo šampanjca so pinot noir, chardonnay in pinot meunier. Večina vin ni letniških, temveč je osnovno vino mešanica več letnikov. Zorenje na kvasovkah traja najmanj 15 mesecev, kar je zakonsko določeno.

Proces pridelave šampanjca: od drugega alkoholnega vrenja do zamašitve steklenice

Proces pridelave šampanjca je zahteven in zapleten. Za začetek, se uporabljajo zvrsti grozdja pinot noir, chardonnay in pinot meunier. Med procesom drugega alkoholnega vrenja se ogljikov dioksid raztopi v osnovnem vinu, dajejoč mu tiste značilne mehurčke. Nato se steklenice postavijo v poševni položaj in po poteku 15 mesecev tri tedne vsak dan pretresajo v smeri urnega kazalca, zato se kvasovke naberejo v vratu steklenice in vino postane kristalno čisto. Tudi kvasovke se odstranijo z metodo degoržiranja, kjer se vrat steklenice zamrzne in steklenice se odprejo in pod pritiskom iztisnejo kvasovke. Nato se del vina, ki odteče, nadomesti s t.i ekspedicijskim likerjem, ki doda sladkor in določi stopnjo vsebnosti sladkorja, ki ponavadi je “brut”, med 6 in 12 g/lit. Za konec se steklenice zamašijo s plutovinastim zamaškom, ki daje šampanjcu značilno obliko gobice, zavita s žično mrežico.