visok pritisk

Ste vedeli, da je visok pritisk eden glavnih povzročiteljev prezgodnje smrti v razvitem svetu? Razlog za to tiči predvsem v preobilnem življenju, pri čemer imamo v mislih predvsem preveč hrane nasičene s sladkorji, soljo in maščobo, hiter življenjski tempo in stres ter bistveno pomanjkanje gibanja in vsakodnevne rekreacije. Če temu prištejemo še različne slabe razvade, kot so pitje alkohola in kajenje, ni nič čudnega, da v zadnjih letih visok pritisk povzroča velike težave prebivalcem, predvsem zahodnega sveta. Vse več ljudi se že srečuje z zdravili za zdravljenje previsokega pritiska, čeprav bi se temu lahko dokaj enostavno izognili. Najboljša preventiva za preprečevanje nastanka visokega krvnega tlaka je brez dvoma zdrav življenjski slog, ki vaše telo ohranja vitalno in zdravo.

Ljudje, nagnjeni k nastanku visokega krvnega tlaka

Ne glede na to, da se lahko z visokim krvnim tlakom sreča skorajda vsak, pa so določeni ljudje veliko bolj dovzetni za njegov nastanek. Zelo pogosto je visok pritisk tesno povezan s prisotnostjo nekaterih drugih dejavnikov tveganja, kot so debelost, inzulinska rezistenca in povišan holesterol. Poleg tega številne raziskave kažejo, da imajo večje tveganje za njegov nastanek moški, starejši ljudje, ženske po menopavzi, kadilci in posamezniki, ki redno uživajo večje količine alkohola. Izjema za nastanek visokega krvnega pritiska pa niso niti nosečnice. Med njimi so še posebej izpostavljene tiste, ki imajo več plodno nosečnost, določene pridružene kronične bolezni, povišano telesno maso ali so noseče prvič.

Vse osebe, ki rizične za nastane hipertenzije bi morale nase in svoje zdravje še toliko bolj paziti, v kolikor se visok pritisk vseeno pojavi, pa ga ustrezno obravnavati in seveda zdraviti. Ker pa vemo, da je preventiva vedno boljša izbira od kurative, je še kako smiselno, da nastanek visokega krvnega tlaka poskusimo preprečiti z ustreznim življenjskim slogom in zdravimi ter telesu prijaznimi navadami. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj izjemno uporabnih nasvetov, ki bistveno znižajo možnost za nastanek pritiska in težav povezanih z njim.

Odgovornost do našega telesa

Naloga vsakega posameznika je, da na kar najboljši možen način skrbi zase in svoje telo. Sem sodi tudi preventiva pri preprečevanju nastanka visokega krvnega tlaka. V prvi vrsti vam svetujemo, da si redno merite krvni tlak – v kolikor imate predispozicijo za visok krvni tlak, potem je redno merjenje obvezno. Poleg spremljanja svojega tlaka pa dobra preventiva vključuje predvsem uravnoteženo in zdravo prehranjevanje, redno telesno aktivnost in zdravo telesno maso.

Eno najbolj ključnih orodij pri preprečevanju visokega pritiska je nedvomno zdravo prehranjevanje. V svojo vsakodnevno prehrano vključite čim več sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, oreškov ter zmerne količine rib in mesa. Hrana bogata z vitamini, minerali, antioksidanti, vlakninami in omega-3 maščobnimi kislinami namreč učinkovito ščiti naše ožilje. Izogibajte pa se predvsem nasičenim in trans maščobnih kislinam.

Nadalje je za zdravje in splošno dobro počutje potrebno poskrbeti z zadostno količino gibanja. Odrasel človek naj bi se rekreiral vsaj 150 – 300 minut na teden. Gibanje je pomembno predvsem zato, ker na tak način pospešimo bitje srca in posledično krepimo krvožilni sistem. Omeniti je potrebno še prekomerno telesno težo, ki prav tako vpliva na visok pritisk. Izguba teže pa naj bo postopna in zmerna.

Ključno za ohranjanje zdravega telesa in ustreznega krvnega tlaka je torej zdrav duh v zdravem telesu.