Motivacija za delo

Motivacija za delo zaposlenih je kritičen vidik na delovnem mestu, ki vodi v uspešnost oddelka in celo podjetja. Motivacija za delo zaposlenih mora biti redna rutina.

Obstajajo podjetja, ki žal ne razumejo pomena motivacije zaposlenih. Raziskave kažejo, da so številna podjetja zaposlena z nizko motivacijo in to le 13% zaposlenih.

V tem članku preučujemo, zakaj je motivacija za delo zaposlenih pomembna v vseh podjetjih.

“Motivacija za delo zaposlenega je neposreden rezultat vsote interakcij z njegovim vodjem.«

 

Motivacija za delo zaposlenih – pomen

 

Obstaja več razlogov, zakaj je motivacija zaposlenih pomembna. Predvsem zato, ker vodstvu omogoča doseganje ciljev podjetja. Brez motiviranega delovnega mesta bi lahko podjetja postavila v zelo tvegan položaj.

Motivirani zaposleni lahko vodijo do nad povečane produktivnosti in organizaciji omogočijo doseganje višjih ravni proizvodnje. Predstavljajte si zaposlenega, ki pri delu ni motiviran? Čas za pisalno mizo bodo verjetno porabili za osebni užitek ali celo iskanje druge službe. To je izguba vašega časa in sredstev.

Upoštevajte, da to temelji na enem zaposlenem. Poskusite si predstavljati, da večina vaših zaposlenih počne isto stvar. To ni položaj, na katerem bi si kdo želel biti, kajne?

 

Prednosti vključujejo:

 

Povečana zavezanost zaposlenih

Ko so zaposleni motivirani za delo, se na splošno najbolj potrudijo pri nalogah, ki so jim dodeljene.

 

Izboljšano zadovoljstvo zaposlenih

Zadovoljstvo zaposlenih je pomembno za vsako podjetje, saj lahko to vodi do pozitivne rasti podjetja.

Stalni razvoj zaposlenih

Motivacija za delo lahko delavcu olajša doseganje osebnih ciljev in olajša samorazvoj posameznika. Ko ta delavec izpolni nekaj začetnih ciljev, se zave jasne povezave med trudom in rezultati, kar jih bo še dodatno motiviralo za nadaljevanje na visoki ravni.

Izboljšana učinkovitost zaposlenih

Stopnja učinkovitosti zaposlenih ne temelji le na njihovih sposobnostih ali kvalifikacijah. Da bi podjetje doseglo najboljše rezultate, mora imeti zaposleni dobro ravnovesje med zmožnostjo opravljanja dane naloge in pripravljenostjo, da jo opravi. To ravnovesje lahko vodi do povečanja produktivnosti in izboljšanja učinkovitosti.

 

Kako povečati motivacijo zaposlenih

 

Tu so trije nasveti za takojšnje ukrepanje za povečanje motivacije zaposlenih na vašem delovnem mestu.

Motivacija za delo – izboljšajte komunikacijo

Najlažji način za povečanje motivacije zaposlenih je pozitivna komunikacija na delovnem mestu. Ne zanašajte se le na e -poštna sporočila, ampak se prepričajte, da se osebno pogovarjate z zaposlenimi in, če je le mogoče, tudi na osebni ravni.

Poskusite vsak dan vzeti nekaj časa za pogovor z zaposlenimi ali pa se jim pridružite med odmori za kavo, namesto, da sedite za mizo. S tem se zaposleni dejansko počutijo, kot da ste del ekipe, vodja namesto samo šef. Strokovnjaki se strinjajo, da je timska komunikacija nadvse dragocena.

Zaposleni si želijo uspeti tudi v podjetju, za katerega delajo. Mnogi imajo odlične ideje, od varčevanja denarja do operativnih izboljšav. Vodstvo se mora potruditi, da si vzame nekaj časa, da vpraša in posluša predloge. Nič ni vrednejšega od občutka cenjenosti.

Motivacija za delo – vrednost posameznih prispevkov

Vodstvo bi moralo svojim zaposlenim zagotoviti, da so njihova individualna prizadevanja in prispevki pomemben del splošnih ciljev in usmeritev podjetja. Zaposleni bodo ponosni in se bodo ukvarjali s svojim delom, če se zavedajo, kako njihova prizadevanja vplivajo na organizacijo; ne glede na to, kako veliki ali majhni so njihovi prispevki.

Vodstvu ni treba nagraditi svojih zaposlenih z darili vsakič, ko so dobro opravili nalogo. Včasih zadošča preprosto “Hvala” ali “Odlično delo”. Te smiselne besede priznavajo trud, gradijo zvestobo in spodbujajo ljudi, da se še bolj trudijo.

 

Motivacija za delo

 

Motivacija za delo – pozitivno okolje na delovnem mestu

 

Včasih zaposlenim primanjkuje motivacije, ker njihovo delovno mesto nima pozitivnega delovnega okolja. Da bi to odpravili, bi lahko vodstvo poslalo ankete in od zaposlenih dobilo povratne informacije, da bi rešili težave, s katerimi se lahko soočijo.

Objavite kakšen pozitiven citat ali sliko pri fotokopirnem stroju, kavnem avtomatu ali kje drugje, ki je vidna in ima velik promet, tako da lahko drugi vidijo. Rastlinstvo in živalstvo prav tako pomagata ustvariti umirjeno delovno okolje za vaše zaposlene, zakaj torej ne bi dodali nekaj rastlin po pisarni?

Pozitivno delovno mesto je osnovni element, s katerim bo vaše podjetje prišlo na vrh. Zavedamo se, da je spodbujanje zaposlenih na delovnem mestu lahko dolgotrajno in težko.

Da pa bi dosegli visoko raven produktivnosti zaposlenih, mora vodstvo spodbujati pozitivno okolje na delovnem mestu.

Poskrbite, da bodo vaši zaposleni menili, da sta njihovo delo in trud pomemben prispevek k uspehu podjetja. Ne pozabite, da morate vedno voditi politiko „odprtih vrat“ in imeti dostopno vodstveno ekipo.

 

In če podamo še svoje osebno mnenje.

Vsa motivacija za delo prihaja od znotraj, ne glede na to, ali jo sprožijo nagrade ali prizadevanja, ki povečujejo našo samopodobo, ali notranje motivirajoče dejavnosti, s katerimi se ukvarjamo brez nagrade, razen užitka, ki nam ga te dejavnosti prinašajo.

Tema motivacije zaposlenih je lahko zelo zastrašujoča za menedžerje, vodje in strokovnjake za človeške vire.

Organizacije, ki svojim članom zagotavljajo smiselno in angažirano delo, ne prispevajo le k rasti njihovega bistva, ampak tudi ustvarjajo občutek vitalnosti in izpolnjenosti, ki odmeva v njihovih organizacijskih kulturah in osebnem življenju zaposlenih.

“Sposobnost organizacije, da se nauči in to učenje hitro pretvori v dejanja, je končna konkurenčna prednost.”