pisarniški stoli

Pisarniški stoli niso več taki, kot so bili nekoč. Moderni stoli morajo biti prilagojeni dolgotrajnemu sedenju, torej prekomernemu sedenju več kot 8 ur, kar skoraj vsak od nas že počne. Sedimo v službi ali v šoli in nato še doma. Zato morajo biti novodobni pisarniški stoli anatomsko prilagojeni naši postavi, hrbtenici, vratu in nogam ter rokam, da ne pride do deformiranja telesa. To pomeni, da ne začne boleti križ, nato še vrat, v katerem se pojavijo pekočine. Vnamejo se ramena in roke. Bolijo lahko tudi noge in tudi otekajo, če nimamo pravega stola. Nekateri naredijo osnovno napako pri nakupu pisarniških stolov. Gledajo izključno na ceno. To res ni v redu metoda izbire stolov, ker ne bodo ustrezali namenu, povzročali bodo slabo voljo in bolečine ter se bodo hitro izrabili. Nenazadnje vas bodo koštali veliko več, kot kakovostni stoli.

pisarniški stoli

Kakšni so udobni pisarniški stoli?

Niso vsi pisarniški stoli tudi udobni stoli. Izbrati je treba seveda kakovostne in dolgotrajnemu sedenju prilagojene. Nekateri so oblazinjeni in anatomski. Drugi so tudi ortopedski. Nekateri so primerni za delo z računalnikom, ti imajo tudi naslonjala za roke. Morajo biti nastavljivi po višini in imeti oporo za glavo ter vrat, da so dobri. Noge je treba imeti pod kotom 90 stopinj, ko se sedi. Kot morajo biti tudi roke na mizo pravokotne. Drugače pride kaj hitro do otekanja okončin in do bolečin.

Izberite le kakovostne pisarniške stole, če hočete ohraniti zdravje sebi in sodelavcem. Drugače bo sčasoma nastalo precej nezadovoljstva in tudi bolniških odsotnosti, česar si seveda nihče ne želi, ker to pelje do izgube.

Vrste pisarniških stolov

Pisarniški stoli so lahko izdelani v celoti iz umetne mase. Ti so najmanj zdržljivi in čez čas lahko začnejo škripati. Lahko so narejeni iz lesa in oblazinjeni, ter iz kovine in tekstila. Dobro je, da imajo za hrbet zračno in prepustno oporo, da se ne potimo in da obleka ni mokra na nas. To je izjemno nevarno in neprijetno za ledvica.

Pisarniški stoli so v več oblikah in velikostih, zato je treba poiskati stol primeren za vašo višino ter težo. Kar se barve tiče pa je veliko na razpolago, od klasičnih svetlih in temnih barv, do pisanih in krčečih, ki so danes popularni. A niso primerni za vse pisarne, odvisno je, s čim se ukvarjate in kdo so vaše stranke. Privoščite si udoben in vrhunski stol za sebe in za sodelavce, ker boste le tako lahko dobro delali in boste učinkoviti.

Različni pisarniški stoli so namenjeni različnim uporabam. Zato si lahko izberete stole za dolgotrajno sedenje in delo, direktorske stole, anatomske stole, stole za konference in čakalne stole. Nekateri majo visoka naslonjala in oporo za vrat, drugi podprejo telo le do ledvic. Če se morate veliko premikati na stolu, je bolje, da nimajo naslonjala in da imate oporo le za sedalni del.

pisarniški stoli

Kateri pisarniški stol izbrati za celodnevno sedenje?

Verjetno vas bo odgovor presenetil ali pa tudi ne. Človek namreč ni narejen temu, da bi sedel, sploh ne ves dan. Zato je narobe, da to počnemo danes. Tako naše telo propada, mišice slabijo in nabira se maščoba po vsem telesu, tako pridobimo odvečno težo. Pisarniški stoli niso namenjeni celodnevnemu sedenju. Nekateri podpirajo dolgotrajno sedenje, vendar se zaradi zdravja priporoča, da na pol ure ali na eno uro s stola vstanete in si pretegnete ude. Idealno je, da naredite nekaj vaj in nato nadaljujete z delom.

Pisarniški stoli za dolgotrajno sedenje so oblazinjeni in zelo trdni. Po navadi so izdelani tako, da se z njimi lahko premikamo po prostoru. Imajo udobno naslonjalo za hrbet in vrat ter največkrat naslonjala, počivalnike za roke. Material, iz katerega so narejeni so običajno les, tekstil, kakovostno umetno usnje in kovina. Poskrbeti morate tudi za to, da bodo vaše noge mirno in vodoravno pravokotno počivale glede na tla in na kot sedenja.

Ali se za različne namene izbere različne stole?

Najbolje je, da se za različne namene pisarniški stoli izberejo različno in namensko. Če imate seveda tako situacijo v vašem podjetju. Nekateri na primer so v pisarni, drugi so za tekočim trakom, nekateri v servisu, skladišču, imate morebiti čakalnico in konferenčno sobo. Po navadi hoče imeti direktor poseben stol, ki predstavlja zanj tudi statusni simbol, zato je največkrat drugačen, večji in prestižnejši od ostalih.

Neglede na namen pa naj bodo pisarniški stoli res kvalitetni. Le tako boste zgotovili udobje sedenja za vse udeležence. Hkrati boste s tem dosegli, da stolov ne boste kar naprej menjali zaradi okvar. ker so narejeni bolj kakovostno. Na ta način boste seveda veliko prihranili. Na videzno so kakovostni stoli dražji, na daljši rok pa se splačajo.

Če ne veste, kateri pisarniški stoli so za vas najbolj primerni za sodelavce, se posvetuje s strokovnjakom. Izbral bo prave stole in z vam seveda prej naredil kratek intervju o tem, katera delovna mresta imate v podjetju. Predlagal bo tudi zunanji izgled stolov. Tako ne bodo samo udobni, ampak tudi estetski in bodo krasili sam prostor ter se z njim ujemali.